Saker jag vill se i Australien - del 1

Australien / Australia / Permalink / 7
Ten things to see in Australia (Summary in English in the end of this blog post)
 
 
Eftersom året i Australien närmar sig så har jag självklart googlat en hel del, dels vad gäller praktiska saker men även på sevärdheter. Man bygger ju upp en del förväntningar och eftersom jag gillar att planera och göra listor så kollar jag redan nu in vad jag gärna skulle se och uppleva i Australien, de dagar och perioder som jag inte jobbar vill säga. Jag skulle säkert kunna lista 100 olika saker, men vi får se hur många punkter jag tar upp i bloggen, blir åtminstone ett till sådant här inlägg. Och även om jag inte skulle hinna uppleva allt detta så hoppas jag att jag i alla fall får uppleva en större del av dem. Här kommer tio platser och upplevelser jag inte vill missa:
 
1. Titta på kängurur och vallabys på stranden i Cape Hillsborough National Park. 
 
CC0
 
2. The Great Ocean Road - need I say more, titta bara på bilden liksom!
 
Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0
 
3. Uppleva regnskog, exempelvis denna i Cape Tribulation, som även har nära till en fantastisk strand av bilderna att döma.
 
By AwOiSoAk KaOsIoWa [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
 
4. Vandra bland vinodlingar och när man ändå är där provsmaka lite vin, kanske i Yarra Valley?
 
By tico24 [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
 
5. Titta på färgglada badskjul på Brighton Beach i Melbourne
By Beau Wade from New York, NY, United States (Brighton Beach, Melbourne 2003) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
 
6. Hälsa på små söta pingviner på Phillip Island
 
 
7. The Red Center
En av Australiens mest kända sevärdheter med klippan Uluru/Ayers Rock som är helig för urbefolkningen.
 
By Gabriele Delhey (GDelhey) (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
 
8. Uppleva en bländade vit strand, exempelvis Whitehaven Beach på Whitsunday Island
 
By Damien Dempsey from Melbourne, Australia (Picture 117 copy) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
 
9. Sydney - känns kanske som THE must vad gäller städer i Australien?
 
By Hai Linh Truong from Sydney, NSW, Australia (Sydney Opera house HDR Sydney Australia) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
 
10. Tasmania, eller Tasmanien, är en australiensisk ö söder om Melbourne som vore spännande att hinna med. Här hade jag gärna vandrat i vildmarken och kanske sett en och annan tasmansk djävul - inte så pass otäckt som det låter som, det är mest på grund av djurets djävulska läte som den fått sitt namn...
 
By JJ Harrison (jjharrison89@facebook.com) (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
 
Vilka av dessa platser/upplevelser drömmer du extra mycket om att få se? Dela gärna med dig av fler tips på sevärt i Australien!
 
In English:
There are many places I would like to see, and lots of things I hope to experience during my year in Australia. I'm going to list some of these things in at least a couple of blog posts. As listed in this first blog post I would love to see kangaroos, the Great Ocean Road, rainforests, wine yards, the colorful bathing boxes on Brighton Beach, the penguins of Phillip Island, the Red Center, a beach with real white sand, Sydney as well as some other big cities and Tasmania. Which of these places/things would you be extra excited about experiencing? And do you have some further suggestions that you would like to share in a comment?
#1 - - Ellen:

Du kommer få uppleva så mycket vackra platser under din resa!! Lite avundsjuk är jag allt :) rekommenderar dig att åka till Fraiser Island också. Magiskt ställe!!

Svar: Ja det finns så mycket fint där! :) Fraiser Island finns redan på min lista faktiskt, nämner antagligen det i nästa Australien-inlägg ;)
Maria

#2 - - Dawan:

Vi var på Cape tribulation i tre dagar och det regnade häftig alla tre dagarna!😂 Men det var mysig ändå! Jag har mkt att rekommendera, men det ger jag sen när du är på plats!

Svar: Oj då, vilken månad var ni där? Hade ni bara rejäl otur eller råkade det vara en sådan årstid som det regnar mera? :)
Maria

#3 - - Jenn - forever abroad:

Har ju rest några veckor från Cairns-Melbourne så sett en del av detta. Och kan verkligen verkligen rekommendera Whitsunday --> http://jennifersandstrom.se/2012/11/24/lovely-sailing-trip-in-whitsunday/

Svar: Men vad kul att du gjort typ samma rutt (fast tvärtom, och på kortare tid) :) Detta är väl i och för sig en ganska typisk backpackerrutt som många tar :) Ska kolla in ditt inlägg!
Maria

#4 - - Helena:

Kul att läsa om vad du vill se i Australien. Det är verkligen ett fantastiskt land på alla sätt och vis :)

Jag är lite nyfiken på varför du känner att Sydney är "THE must" när det gäller städer i Australien? Själv kände jag precis tvärtom innan jag åkte. Det slutade dock med att jag hamnade där ändå hehe.

Svar: Ja, bra fråga. Det är kanske en fix idé jag har bara, eftersom jag upplever att just Sydney kanske marknadsfört sig bäst av alla städer vad gäller turismen..? Vet inte ens om det stämmer, men som yngre var detta typ den enda staden i Australien som jag ens kände till, den har ett världskänt landmärke (operahuset och bron) o.s.v. Därför kanske jag känner att det vore aningens märkligt att helt och hållet hoppa över den staden :) Dessutom trodde jag länge att Sydney rentav var AUs huvudstad (vet att många andra trott/tror detsamma), innan jag fick reda på att det var Canberra :) Dock tror jag inte att jag vill bo en längre tid just, utan hade mera tänkt mig några dagar eller så :)
Maria

#5 - - John Jonasson:

Under ett år hinner du med mycket. Har du några planer på att hitta nya jobb så du kan resa lite varstans? Blir väl inte så mycket i norra delen kan jag tänka mig, både varmt och mer glesbebyggt.

Svar: Jo verkligen, beror förstås på hur mycket jag väljer att jobba. Föreställer mig iaf att jag jobbar ca. halva tiden och reser runt resten av tiden. Min plan just nu är att först jobba i Melbourne, resa runt, jobba kanske i Brisbane-trakterna, resa runt, sen avsluta i Cairns-området. Jag kommer vara i Cairns under Australiens vinter-vår är det tänkt, så är inte där under den hetaste tiden iaf :)
Maria

#6 - - John Jonasson:

Har du planerat något i rutten där det finns jobb så du kan besöka så mycket du kan? Blir väl inte så mycket i den norra delen kan jag tänka mig, både varmt och glesbebyggt. Spännande kommer du att ha iallafall :)
Kommenterade innan men den kommentaren försvann...

Svar: Förra kommentaren kom nog fram, jag svarade nyss på den :)
Maria

#7 - - Marianne - Glimt av verden:

Jeg skulle gjerne sett Ululu og overnattet ute i villmarken under åpen himmel og sett opp på stjernehimmelen. Dessuten vil jeg gjerne kjøre the Great Ocean Road. Jeg har aldri vært i Australia, men håper jeg får reist dit en gang om ikke så altfor lenge.

Svar: Jo oj, det vore så häftigt!! :) Jag hoppas också att du tar dig dit nån dag, går ju att resa som vanlig turist också! :)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi