Aurora Borealis - andra försöket!

Fotografering / Photography / aurora borealis, norrsken / Permalink / 5
Igår hände det äntligen - ett lite ordentligare norrsken uppenbarade sig på himlen, jag missade det inte som jag ofta brukar och jag hade dessutom möjlighet att föreviga det på bild! Senast det hände var för ungefär ett år sen. Jag hade dock inte tillgång till tillräckligt varma kläder nu, så idag är jag febrig och förkyld efter att ha stått mitt ute på en åker i sammanlagt någon timme och frusit. Nåväl, jag har väl haft något som spökat i kroppen ett tag, så det kom inte som en överraskning.
 
Hur som helst är jag så glad över detta, även om norrskenet mestadels var ganska svagt där jag befann mig. Några korta stunder av magi fanns det i alla fall - alltså känslan när ett stråk plötsligt skimrar till i alla färger, man blir som förtrollad! Det var dessutom vackert när månen lyste upp landskapet och man behövde tack vare det inte fumla i mörker.
 
Bilderna jag tog igår var en klar förbättring från de norrskensbilder jag tog ifjol iallafall - då använde jag min Canon G10 "halvsystemkamera", utan fjärrutlösare och det närmaste jag kom ett stativ då var att stabilisera kameran mot en trästolpe och försökte att skaka så lite som möjligt. Igår använde jag min Nikon D5000, fjärrutlösare (med kabel) och en trädgårdsstol som stativ samt en sko för att vid behov kunna rikta kameran uppåt. Ja, jag släpade med mig stolen mitt ut på åkern, haha!
 
Jag är hyfsat nöjd, men inte helnöjd, så hoppas jag får fler chanser i livet att ta ännu bättre foton på detta fantastiska naturfenomen. Att jag ska få en till sån här chans innan Australien är kanske att hoppas på för mycket. I efterhand kom jag bl.a. på att jag borde ha ändrat till RAW-format, tänkte inte på det i stundens hetta. Vad tycks om mitt andra försök att fånga norrsken på bild?
 
 
 
 
PS. för att hålla någorlunda koll på förändringar i magnetosfären använder jag mig just nu av aurora-service.eu. Har ni fler tips på bra sidor eller appar för att hålla koll på norrskensaktiviteten så får ni väldigt gärna dela med er i en kommentar!
#1 - - John Jonasson:

Härliga bilder :) Förra året var vi ute dagen innan nyårsafton för att fota norrskenet. Tyvärr var den 5 timmar senare än tidtabellen. Här kan du se var den befinner sig och vilka klockslag.
http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Svar: Så orkade ni vänta de 5 timmarna på norrskenet, eller gav ni upp? :) Jo, precis den sidan länkade jag ju till i mitt inlägg :)
Maria

#2 - - Ludwig Sörmlind:

Snyggt fångat! Nere på mina breddgrader i Blekinge är det inte ofta man får chansen att se norrsken live.

Jag använder appen AuroraNotifier och den ger notifikationer när det finns chans för norrsken.

Svar: Tack så mycket! :) Nej det kan jag tro, många som aldrig sett det i sitt liv. Tack för tipset, ska kolla in den appen!
Maria

#3 - - FREEDOMtravel:

Fina bilder! Jag har aldrig ens sett norrsken ...

Svar: Tack! Men vad trist, ni borde satsa på nån resa norrut i höst/vinter för att öka chanserna! :)
Maria

#4 - - Linda, 155cm.se:

Jag drömmer om att få se norrsken nån dag, har bara gjort det någon enstaka gång tidigare och det var länge sen. Hoppas! Fina bilder :)

Svar: Tack! Ja, jag har inte heller sett många i mitt liv. Men har blivit lättare nu när jag faktiskt försöker hålla lite koll på aktiviteten! :)
Maria

#5 - - Danielas Dagbok:

sååå vackert! jag ha int ännu lyckats se norrsken en enda gång :(

Svar: Men äsch! :( Du måste satsa på en Lapplandresa eller nåt ;)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi