Om jag fick inreda fritt - världen i mitt hem

En fascinerande tanke som slog mig när jag tittade på "Vem bor här?" för ett tag sen (väldigt roligt program för övrigt, kan rekommendera!) och såg det sista hemmet med detaljer från olika håll i världen och marocko-inspirerat kök: tänk om jag en dag fann en plats där jag vill ha min bas och ett hem som jag fick inreda helt och hållet fritt. Då skulle mina framtida resor antagligen till viss del bestå av att hitta saker till hemmet. Som att köpa souvenirer, men för att ge sitt hem en karaktär snarare än att köpa någon sak bara för minnets skull. En del av dessa saker skulle även kunna ha en praktiskt funktion och inte bara stå som prydnad och samla damm. Ja ni förstår säkert min point.
 
Jag tog en liten funderare kring hur jag skulle vilja inreda de olika rummen i mitt drömhem, och kom fram till ungefär följande:
 
Köket
Mitt drömkök skulle gå i retro och antikt med skandinavisk känsla. Typ detaljer som får mig att tänka på barndom eller "mormors hus". Detta rum skulle ha en ljus bas och på något sätt reflektera mitt ursprung Finland och Norden. Ifall jag ändå skulle ha med något element från andra håll i världen skulle det kanske vara en touch av amerikansk retro, eller kanske portugisiskt kakel som går i blått.
 
Vardagsrummet
Här skulle jag satsa på en mix av afrikanskt, indiskt och sydamerikanskt -  jag tänker mig en varm och ombonad känsla med ljusa väggar (för att det inte ska bli för mörkt) och mörka tränyanser på möbler och detaljer, men även gott om glada färgklickar som piggar upp. Och naturligtvis en stor världskarta på väggen!
 
Badrummet
Mina drömmars badrum skulle se ut som ett härligt hammam med en gnutta medelhavskänsla. Marockanskt kakel, turkos, vitt, mörkt trä, sirliga vattenkranar i typ mässing. Som att gå på spa varje dag!
 
Sovrummet
Jag vill få känslan av att vakna upp på ett hotellrum på en grekisk ö eller något i den stilen. Här tänker jag vitt, turkos, skira tyger och eventuellt lite ljusare träfärger, typ bambu.
 
Jag är faktiskt inte så aktiv på Pinterest, men kanske jag borde bli det? Hur som helst, jag har nu pinnat en del bilder på en anslagstavla som går under namnet "Interior Dreams from the World". Kolla gärna in den!
 
Follow Maria Norrgård on Pinterest
 
 
Hur skulle ni inreda era rum om ni fick helt fria händer?
#1 - - Yvonne:

Det var en intressant fråga! Jag är mer eller mindre totalt ointresserad av inredning (huvudsaken är att det fungerar, att man har nånstans att äta och laga mat och sova och gå på wc, typ), men visst kan jag ändå uppskatta vackra rum och hem. Faktum är ändå att just nu är jag nöjd med väldigt lite. Som vår sommarstuga. Mycket trä, naturfärgat. Lite vitt, lite syrénlila och ljust olivgrönt. Vissa detaljer som går mera mot turkos. Få prylar.

Svar: Jo, jag vill också ha aningens mindre prylar i ett framtida hem än vad jag haft tidigare i mitt liv, men samtidigt är jag lite svag för vackra saker. Hmm, får hitta en sorts balansgång där, eftersom jag i längden skulle vilja ha ett liite simplare liv med mindre stress. Och att ha massor av saker kan tyvärr bidra till stress. Så kanske lite sparsammare med saker än det som syns framför allt på vardagsrumsbilderna. Speciellt sovrummet får gärna va ganska minimalistiskt.
Maria

#2 - - John Jonasson:

Tycker du har ingen framförhållning, Maria :) Nöjer du dig med 2 rum och kök? Slå till med tio med toaletter till varje rum och inred dem :D

Svar: Ja detta var alltså de rum i ett hem som jag anser vara NYCKELRUM. Men skrev inte ut det i inlägget. Fast jo, sålänge jag inte har barn så nöjer jag mig faktiskt med 2 rum och kök (och ordentligt badrum), för jag gillar inte att städa! Samt förstår inte vad jag skulle med fler rum till (finns barn med i bilden ska det förstås finnas minst ett rum för dem också). Det skulle kanske vara ett litet kontor/arbetsrum isf, och en liten extra toalett. Men annars tycker jag ytterligare rum känns överflödigt.
Maria

#3 - - FREEDOMtravel:

Vilken kul inredning! I vårt förra hem hade vi en helt annan inredningsstil (mormors möbler och Peters hantverk): http://www.freedomtravel.se/2014/03/en-annan-inredningsstil/
Men nu i husbåten är det lite mer båt kombinerat med modernt faktiskt ;)

Svar: Mormorsmöbler gillar jag med, älskar överlagt retro och antikt :) Men ja, mormorsmöbler kanske inte känns helt rätt i en husbåt kan jag tänka mig..? ;)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi