bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Jag har blivit med systemkamera!

Detta skedde egentligen redan för ungefär en vecka sen, men jag har inte hunnit blogga om det för jag har haft ganska fullt upp de senaste dagarna med att fixa och feja hemma hos pappa. Jag hann knappt återhämta mig från nattskiftet och så fick jag börja måla golvet på en av altanerna, vilket tog ett par dagar. Efter det var det dags för nästa stora projekt: tömma köket och riva bort plastgolvet, eftersom ett nytt kök anländer nästa vecka. Ja ni ser, jag har fullt upp som arbetslös ;)
 
Nej nu gled jag iväg fullständigt, det var ju min nya systemkamera jag skulle blogga om! Det är en "begagnad" Nikon D5000 som jag hittade i en loppisgrupp på Facebook - begagnad med citationstecken eftersom det tagits så lite bilder med den att den är så gott som ny. Den har mest legat och vilat sig i kameraväskan i väntan på att jag skulle adoptera den med andra ord ;) Priset? Jag betalade 350 euro för kamerahus, 18-55mm objektiv, sladd, kameraväska och 8GB minneskort. Jag tror det var en helt ok deal.
 
 
 
Display som man kan vända och vrida på som man tycker, samt fälla in i kameran för att skydda den när den ej är i användning.
 
Nu skulle jag ännu vilja ha ett ganska bra zoomobjektiv (inte dedär största värstingarna dock, gärna en ganska kompakt variant) samt macroobjektiv/lins för en billig peng, sen tror jag att jag klarar mig till att börja med? Ja, ett miniatyrstativ hade kanske heller inte varit fel, men det måste isåfall vara så kompakt att det ryms i en mindre ryggsäck. Jag funderar på att beställa billigare från eBay eller liknande, om jag nu inte hittar allt detta second hand också. Hör av dig ifall du råkar ha något passande till salu, hehe.
 
Jag har tidigare använt Canon G10, som är en "halvsystem" digitalkamera. Har använt en del manuella funktioner på den nu som då, men det känns minst sagt ovant med en riktig systemkamera! Försöker ändå undvika autofunktionen så långt jag kan, för jag vill verkligen lära mig denna kamera. Första dagen gick det inte särskilt bra, men sen tycker jag det har blivit lite enklare för varje dag jag övat. Men jag behöver absolut experimentera mera med olika typer av fotografering.
 
Här nedan kommer några bilder som jag är åtminstone hyfsat nöjd med hittills:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tidigare har jag undvikit att använda blixt för det blev bara dåligtoch onaturligt med min gamla kamera, men denna kamera anser att den behövs nästan jämt. Jag hade svårt att få till ett naturligt ljus när jag fotat t.ex. solnedgångar på grund av detta. Måste väl öva mera helt enkelt!
 
Vad använder ni för kamera? Tips på tillbehör som ni skulle rekommendera till Nikon D5000 och var jag bör köpa dessa? Får ej kosta mycket som jag nämnde tidigare.

Kommentarer :

#1: josephine Asplund

Tips på somriga frukostar?? Ha en underbar dag, kram<3

Svar: Hmm, kan inte komma på något just nu :)
Maria

skriven
#2: Emma -Merakibeauty.se

åh, jag ska beställa en kamera i augusti :)

Svar: Så kul, vilken modell? :)
Maria

skriven
#3: Sarah

Va kul me en ny kamera :)

Svar: Ja verkligen :)
Maria

skriven
#4: John Jonasson

Bra kamera du skaffat, kör själv med Canon. Det där med att använda blixten ofta är inte riktigt rätt. Du kan ställa in kameran för att få större ljusinsläpp, öka ISO, ställa ner slutartiden, med mera. Jag kan fota handhållet ned till 1/40- 1/50 med stöd, utan stöd behöver man iallafall 1/100-1/125. Det går utmärkt med stilla motiv, men när det rör på sig blir det rörelseoskärpa med lång slutartid. När jag är ute med mitt Tamron 150-600mm objektiv kör jag alltid på AV med en slutartid på minst 1/1000, just för att inte få rörelseoskärpa. Ett stativ är heller aldrig fel, då kan du ta fantastiska bilder på kvällen och natten. Jag har både trebent och enbent stativ, det sistnämnda är lätt att ta med sig. Det du fotograferar så rekommenderar jag dig ett Tamron 18-200, ett utmärkt allroundobjektiv. Jag köpte ett nytt förra veckan, mitt gamla gick sönder, och det kostar med bildstabilisator (rekommenderas) 2290 ca 242 Euro Utan bildstabilisator 148 Euro. Bättre att lägga till de pengarna för man har glädje av objektivet i många år.

Svar: Tack för dina råd, ska experimentera mera med ljusinsläpp! Jag försökte med lite sånt också, men då blev själva solnedgången igen lite väl ljus.. Ställde väl in för mycket ljusinsläpp helt enkelt :)
Maria

skriven
#5: Jenn - forever abroad

Grattis ;) Så kul!
Själv använder jag bara min iphone trots att jag har en Canon (glömt vilken modell nu...) - har inte haft tid/energi de senaste åren att ta med kameran+redigera alla bilder... Har väl en dröm att kunna göra det någon gång i framtiden! :)

Svar: Tack ;) Kanske du också kommer att investera i en ordentlig kamera en vacker dag! Men jag måste säga att det finns verkligen mobilkameror som tar otroligt bra bilder numera! Men finns intresset så är det såklart kul med en "riktig" kamera också :)
Maria

skriven
#6: Fantasy Dining

Det är så mycket roligare att foto när man har en bra kamera tycker jag!

Svar: Jo det är det ju! :) Fast ibland är det också skönt med en (bra) mobilkamera, det är inte varje dag man orkar mecka med inställningar. Eller så har jag bara inte lärt mig kameran tillräckligt bra för att kunna njuta ordentligt och ha full kontroll över den :)
Maria

skriven
#7: John Jonasson

Kör på M Manuell då kan du ändra både bländare och slutartiden. Bländaren behöver inte vara på det högsta läget, alltså fullt öppen, det styr du med slutartiden. Du får olika ljusen beroende på mixen av slutartid och bländartal. Träna på Manuell. Ställ bländartalet på 8 på kvällen och ISO 100-200 och ändra slutartiden, den kan uppgå till någon sekund, så stativ eller kunna placera den någonstans är ett måste. Använd 2 sekunders fördröjningen så du inte får rörelseoskärpa när du trycker på avtryckaren. Fjärrkontroller är Billiga nu. Jag har fyra trådlösa, så jag har en i varje jacka så man slipper byta hela tiden, och en med tråd som jag aldrig använt.
En annan sak, fotografera i RAW format. Möjligheterna till att redigera de fotona är oändliga, men då krävs ett redigeringsprogram som tar RAW. Jag har både Photoshop och Lighgtroom, redigerar nästan allt i Lightroom. Filerna blir docj mycket större, cirka 25MB per foto, men det är det värt, du kan göra vad du vill med fotona som du inte kan göra med dem i Jpeg.

Svar: Tack så mycket för tipsen, ska tänka på det! :)
Maria

skriven
#8: Cecilia

Jättefina bilder. Själv använder jag en Nikon D3100 med samma objektiv som du. Letar just nu nytt, begagnat objektiv

Svar: Tack så mycket! :)
Maria

skriven
#9: FREEDOMtravel

Grattis till kameran! Jag har en liknande, Nikon D5200 och den är jag väldigt nöjd med!

skriven

Kommentera inlägget här :