bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Att inreda med souvenirer

Jag tror vi är många resenärer som även låter intresset för resor och andra kulturer synas på hemmaplan, närmare bestämt i våra egna hem! Hemma hos mamma finns en hel del souvenirer att beskåda, både på resor vi gjort tillsammans och från mina egna äventyr.
 
Rotar man längst in i skåpen kan man hitta de mest osmakliga ting, vad sägs t.e.x. om en glittrig plastdelfin med pålimmade snäckor och koraller som jag köpte på Teneriffa när jag var 14? Eller de fulaste tänkbara glasunderläggen från ett bayerskt kloster med en text som uppmuntrar till att supa folk under bordet (är det sånt munkarna sysslar med där?)... Dessa skräckexempel tänker jag inte ens visa upp, utan koncentrerar mig på fynd man gjort utomlands som jag fortfarande inte tycker är skämmigt ;) Numera föredrar jag främst souvenirer som man även kan ha praktisk användning för.
 
Vilka typer av souvenirer/minnen brukar ni dra med er hem från resor? Nämn gärna några souvenirer som ni gillar extra mycket, och nån souvenir som ni idag ångrar att ni någonsin köpte! :)
 
tips på souvenirer i Portugal och på Madeira
Några av souvenirerna från Madeira (Portugal): kakelplattor/-tavlor och ett vackert träskrin. En annan sak jag fortfarande minns starkt (var typ 15 när vi var där) var de goda pudersockrade eukalyptuskaramellerna vi köpte i en bergsby. Just kakelplattor är något jag gärna skulle återvända till Portugal för att införskaffa till ett framtida hem - om man nu någonsin kommer så långt som att bosätta sig någonstans permanent.. ;) Fast ännu hellre skulle jag ändå vilja ha marockanskt kakel, när jag riktigt tänker efter.. En bra orsak till att resa dit en vacker dag alltså ;)
 
souvenir köpt på Klosterschenke Weltenburg i Bayern/Bavaria
 Ganska onödig grej egentligen, men tyckte detta kors i brons passade bra att köpa åt mamma från ett kloster i Bayern, när hon ändå jobbar inom kyrkan själv :) Inte katolska kyrkan förvisso, men whatever, samma religion ;)
 
Souvenir från Bayern, Tyskland: Kräuter-Likör med Blutwurz
Denna fick vi i gåva av tyska vänner som var på besök i Finland för ett antal år sen. Vi har inte ens vågat smaka, men den är iallafall väldigt fin där den står på en hylla! :)
 
smycken är populära souvenirer - här smycke av lavasten från Teneriffa och bärnsten från Polen
 Smycken är väl ganska vanliga souvenirer. Bärnsten från Polen eller lavasten från Teneriffa är inte fy skam!
 
Saltsten är en typisk souvenir från Polen
Här kommer en till souvenir från Polen. Denna rosformade saltstenslampa köpte jag utanför saltgruvan i Wieliczka (nära Kraków). Saltsten lär ska hjälpa till att rena luften, så det var väl ett ok köp :)
 
Pralinask Sarotti är en fin souvenir från Berlin
 Jag är svag för plåtaskar- och burkar av de flesta slag. Så lite goda praliner och en snygg ask att förvara saker i på köpet tyckte jag var ett bra minne från varuhuset KaDeWe i Berlin.
 
de bästa souvenirerna från Egypten: oljeparfym och papyrus
 I Egypten satsade vi på traditionella oljeparfymer (köptes 2005 och doftar fortfarande toppen..!) i de vackraste av glasflaskor och papyrusrullar som ramats in och pryder vardagsrumsväggen. Jag tycker även om det egyptiska guldet - har ett fint ankh-hängsmycke därifrån som ni ser på bilden nedan:
 
 
solfjäder typisk souvenir i Spanien
 En solfjäder som köptes i södra Spanien för det var så varmt att den genast kom till användning!
 
gratis souvenirer och fina minnen: stenar och snäckor från stranden
 Vill man inte lägga ut så mycket pengar så är även stenar och snäckor fantastiska minnen från resor som man kan dekorera hemmet med :)

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

När jag var yngre köpte jag kanske prydnadssaker och sånt, men de har jag nog slängt nu ;) Idag köper vi bara sånt vi använder: vin, mat, kläder och smycken.

Svar: Jo samma här, helst saker som inte enbart står och samlar damm, utan fyller nån typ av praktisk funktion också :) Eller förbruksvaror som ätbara saker. Men även inredning kan jag fortfarande tänka mig om man hittar något som verkligen passar i ens hem :)
Maria

skriven
#2: Swede meets Texan

Haha, jag känner igen det där med osmakliga souvenirer som man köpte som barn. Vet faktiskt inte vad jag gjort av alla, lite synd, hade varit roligt att ha (även om så längst in i skåpet;).

Annars tycker jag att det är så roligt med souvenirer i hemmet, något som påminner en om alla resor man varit på. Jag har de senaste åren bara köpt med mig en kaffekopp från varje ställe. Jag dricker kaffe varje morgon, och det är lite mysigt att minnas en speciell resa och stad vid varje fika.

Svar: Jo är roligt att spara fast det är lite skämmigt i efterhand, speciellt de man köpte som barn ;) Ja visst är det roligt med prylar som påminner om en trevlig resa man gjort! :)
Maria

skriven
#3: Ladies Abroad

Jag erkänner utan att skämmas att mina favoritsouvernirer är limoncello och lakritslikör från Italien.

Svar: Inget fel på limoncello ju... ;) Visste dock inte att Italien hade lakritslikör..!
Maria

skriven
#4: John Jonasson

Fina saker! Vem har inte köpt saker som barn man undrar över. man hade ju en annan "smak" när man var barn men det är ju absolut inget att skämmas över.

Svar: Visst är de! :) Nej, man skäms väl inte direkt för köp man gjort som barn, men man kanske heller inte vill ha dem framme på hyllan.. ;)
Maria

skriven
#5: Lili

Åh vad kul! Den där plåtasken är ju verkligen hur fin som helst, och överhuvudtaget är det trevligt att ha souvenirer som minnen. Jag älskar också att ta med mig det hem. Något jag alltid letar efter är snöglober med landet/stadens namn tryckt! Åh, det är så otroligt tacky och turistigt, men jag älskar det trots allt (kanske tack vare det).

Svar: Visst är det! :) Snöglober låter ju hur mysigt som helst!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :