bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Äntligen är det officiellt!

 Nu är studiekapitlet officiellt avslutat, för nu har mitt betyg äntligen kommit med posten! Känns riktigt bra, och vitsordet blev följande; nästhögsta (eximia cum laude approbatur) för avhandlingen i tyska språket och litteraturen och högsta (laudatur) för biämnet interkulturell kommunikation :) Får se om vi lyckas pricka in ett datum för examensfest inom den närmsta tiden, för nog borde ju detta firas!
 Kolla vilken stilig pärm examenspappren kom i!
Och nu kanske en del av er undrar vad jag egentligen skrev om i min avhandling? Vet att någon läsare frågat om det förut, så jag klistrar helt enkelt in avhandlingens svenska abstrakt här nedan som en liten teaser. Ifall någon skulle vilja läsa hela avhandlingen (som förstås är skriven på tyska, förutom svenska sammanfattningen då) så kan ni få köpa den av mig eller söka upp den på ÅA:s bibliotek i Åbo, hehe ;)
 

"Med tanke på Europas fruktansvärda nationalsocialistiska historia och framgångarna hos dagens nationalistiska partier är det av yttersta vikt att vara medveten om de nutida politiska högerrörelsernas ideologier och inflytande samt att förstå med vilka medel dessa partier lyckas åtnjuta ökad makt och vinna anhängare. Jag har därför valt att utföra en studie av nationalistiska partiers valkampanjer. I denna studie analyserar jag nio valaffischer i form av en multimodal bilddiskursanalys med en kvalitativ och hermeneutisk utgångspunkt från följande partier och valkampanjer: NPD (Tysklands nationaldemokratiska parti – kampanjen inför Europaparlamentsvalet 2014), SD (Sverigedemokraterna – kampanjen inför riksdagsvalet 2014) och SVP (Schweiziska folkpartiet – medborgarinitiativet mot massinvandring).

Syftet med denna studie är att bidra till den bristfälliga forskningen kring samspel mellan bild och text i politiska kontexter samt att undersöka med vilka medel partierna förmedlar sina budskap genom valaffischer och hur dessa speglar partiets ideologier. Frågeställningen lyder: vilka är likheterna och olikheterna mellan de undersökta affischerna med avseende på deras semiotiska, semantiska, samhälleliga och ideologiska kontexter, med tyngdpunkt på teman som invandring och främlingsfientlighet.

Studien visar på både likheter och olikheter mellan affischerna samt att invandringsfrågor behandlas tydligt i närapå varje analyserad affisch. Det kan handla om invandringen i allmänhet, flyktingsituationen eller specifika invandrargrupper som muslimer och romer. Det finns däremot en del olikheter strukturellt sett, inte minst hos SD som överraskar med för ett nationalistiskt parti icke-karaktäristiska färgval på sina affischer. Affischernas slogans har främst gemensamt, att varje parti använder sig av av uppmaningar. Bilderna består både av fotografier och tecknade bilder - enstaka affischer saknar dock helt bilder. Fördomar och stereotypier är särskilt utmärkande på affischerna, i synnerhet förknippas invandring med kriminalitet. Även ett “vi och dem”-tänkande samt offerretorik förekommer ofta på affischerna. En annan intressant analysfråga är huruvida en bild eller en slogan har mer tyngd på affischen; här kom jag fram till att slogans utgör grunden för valaffischerna, men att text och bild samt bildelement ömsesidigt kompletterar och stöder varandra för bästa möjliga effekt."
 
Ni andra som studerar eller har studerat på en högskola - vad har ni skrivit om, eller vad skulle ni vilja skriva om i er avhandling/examensarbete? Jag är lite nyfiken på andras temaval (oavsett studieinriktning) :)

Kommentarer :

#1: Lanclin

Grattelinäran Maria! Jag själv skrev om hur utvecklingssamtal genomförs i den svenska förskolan. Känns ju jäääätteavancerat när man läser om vad ditt examensarbete handlade om, ha ha! :)

Svar: Tack så mycket! :) Ditt ämne låter ju som något väldigt praktiskt som pedagoger kan ha verklig nytta av, inte alls illa tycker jag :)
Maria

skriven
#2: Anonym

Grattis!:)) /Marika

Svar: Tack <3
Maria

skriven
#3: FREEDOMtravel

Stort GRATTIS och oj vilket spännande och intressant ämne! Verkligen! Och högaktuellt! Så vad ska du göra nu? Söker du jobb? Vad är det för examen du har? Jo jag har väl pluggat en hel del på Universitet. Tog doktorsexamen i folkhälsa i sept 2014. Jobbar just nu på två olika högskolor med kvalitativa studier samt undervisar lite i kvalitativ metod.

Svar: Tack så mycket! :) Jo, det var riktigt intressant att jobba med detta tema, även om det förstås fanns många stunder där motivationen var noll ändå, brukar väl vara så med såna här längre projekt.. ;) Min titel heter något så flummigt som "filosofie magister"(huvudämne tyska språket), vet inte vad motsvarande kallas i Sverige? :)
Jag söker jobb jo, gärna vill jag ju hitta jobb i utlandet så snart som möjligt. Just nu där jag bor finns det enbart enstaka vikarietillfällen här och där och lite smått i uppdragsväg(översättning m.m.). Inget jag skulle kunna betala hyra, mat m.m. för dock, så för att klara mig (och kunna spara lite pengar så jag en dag kan flytta utomlands) så får jag finna mig i att bo hos mina föräldrar tills vidare.
Maria

skriven
#4: Emelie

Intressant och grattis! Själv studerade jag företagsekonomi med marknadsföring som huvudämne och gjorde en kundnöjdhetsundersökning åt ett lokalt företag som slutarbete

Svar: Tack! :) Ekonomi är säkert en prima utbildning att ha! :)
Maria

skriven
#5: Linda, 155cm.se

Bra jobbat! Var stolt! Jag har bara en kandidat och min uppsats handlade om hur könsroller förändras i festsammanhang :)

Svar: Tack så mycket! :) Det låter också som ett riktigt intressant tema! :)
Maria

skriven
#6: Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Stort och varmt grattis! Vilket utmärkt och viktigt ämne du valt.

Jag har läst både ekonomi/marknadsföring (kurser) och till fil.mag. i svenska, engelska och historia.

Det största arbetet här var C-uppsatsen i svenska, där jag valde att analysera PC Jersilds roman "Efter floden" som handlar om livet efter den totala kärnvapenkatastrofen. Här studerade jag hur han arbetat med språket i relation till handling samt miljö- och personbeskrivningar: om det är en helt nattsvart tillvaro som målas upp eller om (trots ämnet) det också finns hopp.

Svar: Tack så mycket! :) Ojdå, har du alltså tagit master-examen tre gånger...? Inte illa!
Maria

skriven
#7: Yvonne

Grattis! Min "gradu" handlade om dygdetik i vården :)

Svar: Tack! Dygdetik var en ny term för mig, men låter intressant! :)
Maria

skriven
#8: FREEDOMtravel

Hej igen Maria! Fil mag är ju en akademisk nivå och det heter samma i Sverige. Inte så flummigt ;) Däremot heter det inte avhandling i Sverige, utan uppsats eller examensarbete. Avhandling är i Sverige det man skriver när man doktorerar ;) Bra jobbat hur som helst och lycka till vidare!!!

Svar: Aha, ok :) Har hört att en del utbildningar/titlar heter olika i Sverige och i Finland, därför vågade jag inte bara utgå från att denna utbildning har samma titel i Sverige.. ;)
Uppsatser är iaf i mina öron (och i många andra finländares öron också antar jag) aningens kortare texter som kanske kan höra samman med en enskild kurs. Hur lång en uppsats får vara har jag dock inte riktigt på klart.. :P Avhandling skriver vi även på kandidatnivå :) Tycker det skulle låta konstigt att säga att man skriver en uppsats som kan bli upp till ca.100 sidor på magisternivå.. ;) Intressant med dessa skillnader :) Vet dock inte hur långa era examensarbeten brukar vara, här är det ca.25-35 sidor för kandidat och ca. 70-90 sidor för magister som är det vanliga. Varierar lite mellan olika ämnen.
Maria

skriven
#9: Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Maria, haha, nej! Jag har tagit masterexamen EN gång: Master of Arts in Languages Education. Jag är alltså filosofie magister i ämnena svenska, engelska och historia. :)

Svar: Ahaa, ok :D Tänkte att du kanske menade så, men var lite osäker då man i Finland studerar enbart ETT språk/ämne, alltså man kan studera t.ex. tyska ELLER engelska. Fast sen har vi även mindre biämnen som man kan välja bland (25 sp för magisterexamen), där kan man ju förstås välja ett annat språk eller vilket ämne som helst typ :) Tror dock inte att ni pratar om huvud- och biämnen på samma sätt som vi..?
Maria

skriven
#10: Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Intressant hur det skiljer sig! Jag kanske skulle ha varit tydligare med att det var ämneslärarutbildningen jag läste. För att bli behörig för både gymnasiet och högstadiet skulle man läsa tre ämnen, utöver pedagogikkurserna. Detta tog sammanlagt fyra år. Jag vet att det var andra som läste så kallade enstaka kurser också. Men detta är så länge sedan (slutet av 80-talet), så systemet ser nog annorlunda ut nu. :)

Svar: Ahaa, men då förstår jag varför det är flera ämnen! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :