Dramatisk augustihimmel & nattlysande moln

Fotografering / Photography / Permalink / 5
Efter en ganska regnig och mulen dag i lördags sprack solen äntligen fram på sen eftermiddag. På kvällen såg jag att väldigt dramatiska moln drog in från väst så jag stack iväg dit jag brukar när det vankas solnedgång: Oravais strand som ligger strax förbi hamnen. Jag tror inte att jag någonsin varit så fascinerad av upptornande regnmoln förut; jag stod där och fotade och tittade ganska så länge - tills jag blev frusen helt enkelt för det var en lite höstaktig kväll. Solstrålarna reflekterade sitt ljus i molnen och fördjupade tonen på skuggsidorna så att kontrasterna blev ännu starkare. Det såg rentav hotfullt ut. Men så vackert. Nedan ser ni några av bilderna jag tog (med min Canon G10). 
 
Mitt i natten fotade jag ett annat sorts fenomen, nämligen nattlysande moln eller noctilucent clouds som de kallas på engelska. Detta är den molntyp som ligger allra högst upp i atmosfären - de är så tunna att man inte ser dem i dagsljus men de lyses upp av solen en bra stund efter solnedgången eftersom de ligger så högt att solstrålarna fortfarande når dem. Dessa moln ska vara vanligast vid våra latituder i juli och augusti, så det gäller att hålla utkik vid klart väder nu om man vill få syn på några!
 
Dessa moln ser alltså ut att vara självlysande och påminner ganska mycket om norrsken - helt fantastiskt! Tack till Tidstjuven som gjorde mig uppmärksam på detta fenomen samt till TV4 som i detta klipp visar upp en fantastisk bild (såklart också fotat av en Oravaisbo ;)) på himlafenomenet - se slutet av videon. Jag visste inte ens om att detta existerade innan. Bilder på detta ser ni längst ner i inlägget, de fotade jag med min Nikon D5000.
 
 
En kamp mellan solen och molnen, mellan ljuset och mörkret - vilket vinner?
 
Regntunga moln över Oravais hamn. Förr i tiden hette det Brudhamn, hur vackert låter inte det? Varför kan det inte heta så ännu idag?
 
Jag har aldrig funderat på dessa utplacerade stenar förut. Jag antar de är där för att inga fordon ska köra på gräsmattan...? Eller kan det finnas en mer mystisk förklaring, kanske är det Oravais svar på Stonehenge? Nej nu ska vi inte överdriva ;)
 
Här kommer lite mera drama mellan solen och molnen.
 
Nu har jag foton från nästan alla väderstreck - nästan hela himlen är molnfylld som ni ser. Tack vare att solen ännu kämpade in i det sista blev molnen som annars brukar vara trista så fantastiskt häftiga!
 
Men nu över till de norrskensaktiga lysande nattmolnen, tagna kring 12-tiden natten till söndag:
 
Taget genom en fönsterruta, tyvärr. Men blev ok ändå. Jag hade tidigare varit ute en runda och fotat men vid det här laget redan dragit på mig nattlinne och lagt mig i sängen, men så fick jag för mig att kolla i fönstret en sista gång. Kunde inte låta bli att försöka ta några bilder till.
 
Här är mitt bästa foto som jag fick till när jag fotade utomhus.
 
Och så ett till fönsterfoto. På denna bild samt första bilden kan man även skymta en stjärna :)
 
Vilken bild gillar du mest? Några fler som observerat detta fenomen?
#1 - - John Jonasson:

Fantastiska bilder allihop! Den första och fjärde är kanon. Även den andra är jättebra! :)De tre sista mörka fotona kan du få ljusare så att trädens konturer syns mer om du har lite längre slutartid. man får testa sig fram varje gång för ljuset är ju aldrig detsamma. När månen Kommer och är klar, fota den, det behövs inte lång slutartid. Experimentera med stjärnor en stjärnklar natt. Du kan behöva allt från 30 sekunder till kanske 1-2 minuter, beroende på objektiv. Det finns så mycket att göra med en systemkamera :) Webbhotellet har inte ändrat min uppladdningsgräns, ska chatta med dem ikväll eller vänta tills iorgon o ringa när de har telefontid.

Svar: Tack så mycket!
Maria

#2 - - Eva - People in the Street:

Härliga bilder och vad läckert med de nattlysande molnen. Hag verkligen älskar solnedgångar och kan inte få nog av dem ...

Svar: Tack! :) Jo, solnedgångar är fantastiska! Imorgon dyker det upp mer solnedgångsbilder i bloggen ;)
Maria

#3 - - Helena:

Vilka härliga bilder, det är så vackert med annat än strålande sol :)

Svar: Jo precis, det är roligt med lite annorlunda solnedgångar som omväxling :)
Maria

#4 - - FREEDOMtravel:

Häftiga himlar! Känner inte igen att jag sett såna där nattlysande moln...

Svar: Visst är det! Kan inte minnas att jag skulle sett såna heller, före dessa :)
Maria

#5 - - Cecilia:

Snygga bilder, den första var riktigt dramatisk.

Sv: haha, ja det gäller att se det positiva i allt.

Svar: Tack! :)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi