bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Svenska resebloggars septemberutmaning - topp 3 matkulturer

Nu tänkte jag vara finurlig igen och kombinera dag 11 och 12 i Svenska Resebloggars septemberutmaning (#svenskaresebloggarseptemberdrömmar) som har "topp 3" resp. "mat" som teman. Så började tänka i banor kring topp 3-matkulturer :)
 
1. Tror italienska köket får komma på första plats - det är nämligen en typ av mat som jag skulle kunna ha som utgångspunkt i min vardagliga kost utan att det blir för mycket eller att jag tröttnar alltför lätt - och det funkade ju finfint under dedär 7 månaderna jag var sambo med en italienare.. ;) Men naturligtvis vill jag ha inslag av en del saker som jag är van vid från Finland också, det tycks t.ex. inte vara särskilt mycket fokus på grönsaker hos italienare, så jag vill nog ha en ordentlig salladstallrik ibland för att kompensera alla de gånger man äter pasta och alltså skippar allt som heter grönt..
Men ja, pasta, pizza, salami, mozzarella, basilika, frutti del mare (skaldjur) etc etc.. Behöver jag säga mer?
 
 Klassiker: pizza, och av äkta vara ;)
 
 Hemgjord pasta, mums!
 
2. På andra plats kommer nog sydostasiatiska köket (jag tänker då typ thai, vietnamesiskt och liknande), för det är ofta mitt önskemål då man ska äta något mera exotiskt. Vårrullar (de vietnamesiska som brukar säljas kring min hemort slår allt!), nudlar, kyckling, sötstark chilisås... Yummie!
 
 Bild från en buffet där även lite sushi fick samsas, inte enbart sydostasiatiskt på denna tallrik alltså.. Fast sushi faller mig egentligen inte alls i smaken..
 
3. Tror kanariskt/spanskt får komma som tredje faktiskt - för vad gäller internationell mat kan jag just nu inte komma på något speciellt tredje kök som jag storgillar i sin helhet, det handlar mera om lite här och lite där; t.ex. pupusas från El Salvador eller Spätzle från södra Tyskland etc. Men kanariskt, antagligen med lite drag från Spaniens fastland är ju något som jag fått bekanta mig lite grann med på sistone och som smaklökarna fortfarande kommer ihåg. Jag har aldrig varit nåt stort fan av kokt potatis, men deras papas arrugadas (skrynkliga havssalt-potatisar typ) med de två fantastiskt goda såserna mojo verde och mojo rojo kan ibland nästan vara hela måltidens höjdpunkt :) Sen har de väldigt god bläckfisk t.ex. - min storfavorit är friterade squids med lite pressad citron, brukar även kunna gå hem hos barnen! Getosten har jag också njutit extra mycket av. Sen är de ju bra på kött också, getkött eller kanin brukar rekommenderas. Kanin har jag ej provat, men getköttet var riktigt gott!
 
 Kanariska potatisar som bäst :)
 
 Friterade squids
 
 
Vilka länders mat är era favoriter?

Kommentarer :

#1: Mizca

Svar: Åh, det använde jag ju förr!
Tack för tipset! Blir ju mycket finare med rundade kanter ser jag på din blogg =)

Svar: jo, har fallit för det jag med, tycker det ger ett mjukt och behagligt intryck :)
Maria Norrgård

skriven
#2: Netti Starby

Vad intressant! Jag gillar asiatisk mat :-D Kram

Svar: jo, det är så gott, speciellt eftersom jag älskar nudlar! :)
Maria Norrgård

skriven
#3: ɑ n n i k ɑ

Mumsigt :D

Svar: jo visst är det ;)
Maria Norrgård

skriven
#4: Dixi Wonderland

Älskar mat!

Svar: vem gör inte det ;)
Maria Norrgård

skriven
#5: Bara brittiskt

De har nog massor av grönsaker men lagar till allt så det hamnar i tomatsåsen, gratängen osv. snarare än som färskt. Det skiljer en hel del på norr och söder också. Sicilien har underbara grönsaker.

Jag äter också gärna italienskt men det är på tok för manga kolhydrater för mig som sockermonster så istället får jag saga indiskt där det ju går att dra ner på ris och naanbröd. Älskar annars även ris (det var det där med sockermonster) så sushi unnar jag mig ibland.

Spanska potatisrätter med alioli är fantastiska och så gillar jag Centraleuropeiskt, Schnitzlar, spätzle, fläskben, bigos och ungerska rådjurspannkakor.

Svar: jo absolut har de, men verkligen inte på samma vis som oss, iallafall inte vad gäller den sorts italienska mat som jag upplevt hittills och vilken sorts mat min pojkvän lagar. Jag är ju van vid att det ska vara sallad till så gott allt man äter, men man brukar väl inte riktigt äta färsksallad tillsammans med pastatallriken i Italien (kanske att man kan strö lite rucola eller toppa med ett basilika-blad, men ja..) - inte ens med ris har det blivit nån sallad för de gör riset mera sopp-aktigt/vattnigt och inte som vi. När vi en gång gör en salladsskål till maten (vilket händer t.ex. när vi äter kött) så vill åtminstone min italienare bara ha ganska tråkiga ingredienser (salladsblad och tomat typ), själv tycker jag ju det är kul att experimentera med olika varianter, men det förstår han sig inte riktigt på... :D

Aioli är så gott! :)
Maria Norrgård

skriven
#6: LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Thaimat är så gott!

Svar: visst är det, bland det bästa som finns! :)
Maria Norrgård

skriven
#7: Nora Bååth

Blev plötsligt hungrig :D

Svar: kan jag förstå ;)
Maria Norrgård

skriven
#8: Linnea

Min man gick en kurs i italiens matlagning en gång och sen dess har vår mat nog blivit ganska italieninspirerad, det passar vår familj helt enkelt verkar det som. Vi äter mycket färskpasta, lassagne, "pastagrytor" osv. Mycket pasta blir det :)
Hälsningar Linnea i Bayern

Svar: Jo, pasta är något som alltid funkar! :)
Maria Norrgård

skriven
#9: FREEDOMtravel

Vi är inte så förtjusta i det italienska köket - för mycket "deg" för vår smak. Och så tycker jag att huvudrätterna (segundo) är supertråkiga.Inga såser eller smaksättningar alls - bara kött- eller fiskbiten rakt upp och ner. Dessutom oftast superdyrt.
Håller med om att maten i Asien är god! Gillar det vietnamesiska köket och det kinesiska (inte svenska Kinarestauranger dock ;)).
I Europa gillar vi nog det franska köket mest! Fräscha råvaror, goda såser osv och ofta bra priser på färdiga 3-rättersmenyer (betydligt billigare att äta ute än i Italien, om man inte äter pizza/pasta förstås, men det gillar vi ju inte så mycket...)
Men visst är det kul att prova olika matkulturer!
Jag såg att jag fått en kommentar av dig - tror jag iaf? (hamnade i skräpkorgen, och när jag skulle godkänna den försvann den...). Nästa gång du skriver ska jag försöka godkänna - därefter ska de komma in automatiskt utan mitt godkännande :)

Svar: Nån smaklös mat har jag iallafall inte upplevt ännu, så antingen har jag haft tur eller så har du haft otur.. ;) Jag vet ju inte hur priserna är Italien, beror säkert också på var i Italien man är lite - men nej, Italien är inte ett billigt land numera, mycket tycks kosta ungefär som i Finland enligt vad jag och pojkvännen diskuterat. Kan tänka mig att priserna i t.ex. Rom och andra viktiga turistorter dessutom kan vara kanske det dubbla.. Och att de troligen har andra priser för turister än för lokalbefolkning. Aj, då, men kanske min nästa kommentar kommer fram som den ska :)
Maria Norrgård

skriven
#10: Eva Sollén

Håller med om att det italienska köket har många godsaker även om jag brukar välja bort pizzan och pastan. Men de har så många andra godsaker som får det att vattnas i munnen bara jag tänker på dem!
Bästa italienska maten har jag ätit i Italien även om jag ätit på många fina italienska restauranger i olika länder.

Svar: Jo, Italien är ju ändå mycket mer än bara pasta och pizza också! :)
Maria Norrgård

skriven
#11: FREEDOMtravel

Nu har din kommentar kommit fram och jag har godkänt den! Förhoppningsvis kan du kommentera utan problem nästa gång!
Alltså vad jag menar med mat utan smaksättning är när man beställer en "segundo-rätt", alltså kött eller fisk. Om man t.ex. beställer fisk (som vi gillar) så får man den grillad rakt upp och ner. Ingen kryddning, ingen sås, ingen salsa, inga grönsaker som är komponerade för att passa i smak -ingenting! Det är bara fisken. Likadant på alla restauranger! Nu kan man förstås beställa sidorätter, men då finns det kanske bara pommes frites, grönsallad och grillade grönsaker att välja på eller liknande. Inte så spännande faktiskt... Jag vill ju att kocken ska ha tänkt till. Kombinera fisken med någon sås, kanske lägga den i en gratäng... nånting! Nix... I så fall är ju pasta och pizza bättre, där kan ju vara många olika smaker! Antipasti är ju också fantastiskt med alla fina skinkor, ostar, färska skaldjur, marinerade grönsaker osv. Men tyvärr så tycker jag inte att de kan servera kött och fisk ;) Sedan kanske du har rätt i att vi haft liiite otur också. På Sicilien fick vi t.ex. en jättekonstig inbakad macka - fylld med lasagneplattor. Nej, det var inte fantastiskt... ;)

Svar: Ja jag kan inte riktigt bedöma själv om ni haft otur eller om det är normalt, men jag har själv inte upplevt sån sorts mat som du beskriver hittills iallafall :) T.ex. på italienska restaurangen jag brukar gå till som fokuserar på fisk och skaldjur så brukar det ingå såser och liknande i rätten, men han som jobbar där verkar verkligen vara en superkock också! Tror också att det kan variera mycket mellan olika områden i Italien, just den kocken kommer från Neapel tror jag.
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :