bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Om Paris-attackerna och missriktat hat

De flesta av er har säkert redan hört om vad som hänt på olika platser i Paris igår kväll...
 
Detta känns betydligt mera obehagligt än t.ex. Charlie Hebdo-attacken, dels pga det väldigt stora antalet döda och skadade, men framför allt för att attackerna riktades mot helt vanliga människor som bara ville gå på konsert, äta ute eller se en fotbollsmatch. Privata människor som kanske inte ens engagerat sig politiskt alls. Någon av de franska utbytesstudenter som jag varit i kontakt med i Åbo och i Tyskland hade mycket väl kunnat höra till offren (flera av dem har bekräftat på Facebook att de är ok via en sorts app, jag är inte säker på om flera bekanta befann sig i Paris just då). Det kryper lite närmare en själv när offren är de som bara råkar vara på fel plats vid fel tillfälle och när det trots allt kan ha funnits bekanta bland offren eller de utsatta. Inga nära bekanta, men ändå.
 
Man tror ju att det är IS som ligger bakom, men det har väl inte bekräftats ännu. Det mesta tyder iallafall på det. Jag är lite orolig för att främlingshatet och islamofobin kommer växa ytterligare och att det kommer förekomma extra mycket rasistiskt skit i sociala medier m.m. en tid framöver. En del kommer vara så enfaldiga att de skyller på flyktingarna som grupp, varav en stor del de facto flyr från just IS. Varför skylla på människor som är på vår sida, som är minst lika rädda för IS som vi är och vill få slut på terrorväldet? En civiliserad människa måste väl ändå kunna tänka lite längre än att döma ut en hel grupp människor för någon en liten andel psykopatiska extremister gör.
 
Kort sagt: placera inte flyktingar som flyr från IS i samma grupp som galna människor som använder en i grunden fredlig religion som ett uselt svepskäl för att döda. Rikta er ilska mot de som verkligen är skyldiga istället.
 
R.I.P. till alla offer och styrketankar till anhöriga och överlevande.
 
Man kan läsa mera om det som hänt bl.a. i Vasabladet. Jag vill även tipsa om ett lite mera fördjupat blogginlägg där skribenten satt ord på precis vad jag tänker, men inte orkade behandla desto djupare i mitt egna blogginlägg..
 
"Piece for Paris", ritat av @jean_jullien

Kommentarer :

#1: Erica

Håller med dig! Väldigt bra skrivet! <3

Svar: Tack! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :