bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Finländska bloggare och frilansare: hur deklarerar ni era inkomster?

 
Jag skulle säkert hitta en del information om hur man som bloggare i Sverige ska deklarera sina inkomster (sponsrade inlägg, samarbeten m.m.), men nu bor jag ju i Finland och behöver veta hur man ska gå tillväga här. Ni finländska bloggare som har fått betalt för att skriva inlägg, hur har ni gjort?? Det är ok att svara anonymt ifall man av nån anledning föredrar det :)
 
Jag har ju förstås redan skickat ett meddelande till Vero (Skatteförvaltningen) och frågat om det, men fick bara ett par länkar som svar vars texter var minst sagt luddiga att tyda.. Trots att jag läst denna länk är jag fortfarande inte helt säker på om denna typ av inkomst räknas som lön eller arbetsersättning. Eller om det är fråga om ett arbets- eller uppdragsförhållande.. Sådär spontant känner jag ju ändå att det handlar om uppdragsförhållande och arbetsersättning vad gäller att skriva sponsrade inlägg?
Undrar vad som sen gäller ifall man skriver ett annat typ av inlägg mot betalning, t.ex. en travel story för en annan websida, troligen utan länkar till produkter eller tjänster - gäller samma även då?
 
Som nästa steg bör jag även ta reda på vad som gäller när man jobbar med frilansuppdrag som t.ex. översättningar.. Någon tyckte att jag borde starta en firma, men jag har även läst om alternativet att använda sig av frilansskattekort istället för att starta en firma, samt alternativet att kombinera egen firma med frilansskattekort. Någon som har synpunkter på det? Jag räknar ju med att jag inte heller här direkt kommer ha stora inkomster under den första tiden i alla fall, och att jag antagligen behöver jobba med något helt annat vid sidan om. Är det överhuvudtaget logiskt att starta en firma i Finland ifall det kanske ändå bara kommer vara ett deltidsarbete under den korta tid jag planerat att stanna i Finland (flyttar jag utomlands antar jag ju att det bästa är att starta firma i det land jag bosätter mig i)..?
 
Sen finns det kanske dessutom skilda regler för inkomster från uppdragsgivare från utlandet...?
 
Det är ju förstås sporadiska och små inkomster som gäller för mig i dagsläget vad gäller alla sorts snuttjobb, bloggsamarbeten och frilansuppdrag..
 
Suck, många frågor men få svar. Inte ens från Vero är det lätt att få den information man behöver.. Därför hoppas jag att någon som själv varit i samma sits och idag vet hur man ska gå tillväga med såna här saker kunde dela med sig av lite tips och råd <3 I nuläget känns det nästan som att jag inte ens vet vilka frågor jag egentligen borde ställa ifall jag bestämde mig för att ringa upp eller boka möte hos Skatteförvaltningen (eller borde jag hellre vända mig direkt till en bokförare för allmän rådgivning?). Skulle vilja ha lite mera skinn på benen och inte känna att jag gör bort mig totalt för att jag vet alldeles för lite om ämnet..
 
Eller ska man bara ställa sig i ekorrhjulet och jobba under en chef som de flesta andra?

Kommentarer :

#1: daniela

jag har själv tänkt skriva ett likadant inlägg, förstår inte hur man ska gå till väga och hittar ingen information som känns tillförlitigt, det står så olika överallt!

Vero kunde inte hjälpa mig heller.

Svar: Jag tycker det är lite underligt hur ovillig Vero tycks vara att hjälpa och erbjuda överskådlig information, jag menar, vill de ha mina eventuella skattepengar eller inte?? I och för sig lär jag ju inte bli skatteskyldig bara av mina framtida frilans- och bloggsamarbeten direkt, men de vill väl att man ska deklarera sina inkomster hur som helst.. Vi får båda hoppas på att en vänlig själ kan förklara åtminstone det viktigaste så man ens vet i vilken ände man ska börja! :)
Skriver du också ett liknande inlägg kanske det blir mera spridning på själva frågan och ökade odds för att någon kunnig kan hjälpa till lite, så du får väldigt gärna skriva ett snarlikt inlägg för min del iallafall, så kan vi tipsa varann ifall vi får nån ny information! :)
Maria Norrgård

skriven
#2: TIDSTJUVEN

Ta kontakt med en bokförare? :)

Svar: Jo, kanske vore smidigare än att gå till vero har jag lite på känn... Men undrar hur mycket man får betala för sådan rådgivning sen? Kanske en första träff ändå inte är så dyrt, hoppas jag :) Vet du nån/några bokförare som finns här i Oravais som jag kunde kontakta och som du kan rekommendera?
Maria Norrgård

skriven
#3: Lisa

Hej,
Har inte svar på alla dina frågor men här kommer ett kort svar. Och en början på svar på dina frågor.

Frilansskattekort
-kan skickas åt hur många arbetsgivare som helst
-ett samtal till skatteverket så skickar de ett sånt (kan vara att du kan fixa det på webben också)
-du håller själv koll på att du inte går över den totala summan du får förtjäna under ett år. om du närmar dej det beloppet, ändra summan så skatteprocenten höjs och fortsätt glatt jobba!
-med frilansskattekort är du löntagare och behöver inte destomera tänka på skatter, pension och så vidare.

Firma
-du fakturerar själv
-har själv koll på skatter, pension och så vidare
-bokföring

Jobbar du både med skattekort och på egen firma deklararar du både för förvärvsarbete(alltså allt som du jobbat för skattekort) och en skild deklarering för firman.

Sen vet jag inte vad som räknas som vad med sponsrade inlägg och allt det. Hoppas du blev lite klokare!

Svar: Tack så mycket, jag blev definitivt lite klokare på vissa saker nu! :) Men det låter lite ovanligt att personen jag gör ett enskilt översättningsuppdrag åt ska fylla i skattekortet åt mig, eller är det lika normalt som att bara skicka en faktura (och kan man skicka fakturor om man inte har en firma)? Jag trodde att det var jag själv som skulle fylla i skattekortet. Detta blir kanske överkurs nu, men som frilansare räknar jag ju med att ha internationella kunder också, misstänker att det kan bli knepigt för dem att fylla i ett finländskt skattekort kanske..? :/
Maria Norrgård

skriven
#4: Kugge

Det är verkligen krångligt och inte alls tydligt. Innan jag hade firma skickade jag en del fakturor för jobb jag gjort – men så att de jag fakturerade hade mitt skattekort.

Nu när jag äntligen har firma tycker jag det är otroligt skönt att bara kunde skicka iväg fakturor utan att fundera desto mer på det. Kanske toiminimi (enskild firma tror jag det heter på svenska) kunde vara nåt för dig? Om du tjänar under 7500 euro via firman behöver du inte heller betala företagarpensionsavgiften.

Svar: Ok, tack så mycket för det tipset! :)
Maria Norrgård

skriven
#5: Erica

Har tyvärr ingen koll alls på sånt där. :(

Svar: Nä, inte lätt det här.. Eller när man väl vet vad som gäller kanske det är som en promenad i parken, men det är svårt att kunna det man ännu inte vet nåt om.. ;)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :