bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Solskolan del 2 - UV-fakta

 
I del två av solskolan tänkte jag dela med mig av lite information om UV-strålning och liknande,
så here we go.
 
UV-Index är alltså ett sätt att mäta graden av UV-strålning, vilket kan vara från noll och uppåt och ju högre UV-Index, desto större är risken för solskador och desto snabbare sker dessa skador, enligt WHO. Jag hittade även en tydlig tabell över UV-Index på samma sida, indelat i lågt, måttligt, högt, väldigt högt och extremt:
 
Source: WHO
 
I Skandinavien brukar det väl bli max 6-7 (?), medans vi på Teneriffa har haft runt 11 under maj månad. Så gäller att skydda sig skäligt oavsett var man befinner sig i sommar! Redan från 3 bör man speciellt som ljushyad skydda sig.
 
Hos Strålsäkerhetsmyndigheten kan man även beräkna sin soltid, alltså rekommendationer på hur länge du kan vara ute i solen utan att bli röd utan solskyddsfaktor. Detta baseras på UV-Index eller plats/land, datum, tid på dagen, ålder och solkänslighet. --> Länk.
 
Ett par till länkar som kan vara intressanta är Strålsäkerhetsmyndighetens presentation av
UV-index i olika delar av världen under juni samt december månad och Meteorologiska Institutets UV-prognos som uppdateras dagligen.
 
Man bör också minnas att UV-strålarna även delvis når en i skuggan och vid mulet väder.
 
 
Det blir ett inlägg till i min miniserie "Solskolan", där kommer jag fundera lite allmänt kring solskydd och när/hur jag själv använder det, samt tipsa om några märken av solskyddsprodukter som jag använt och gillat under de senaste åren :) Del 1 hittas förresten här.
 
Brukar ni följa med UV-Index under sommaren eller i samband med solsemestern? Har ni koll på efter hur lång tid ni bör komplementera med skydd?

Kommentarer :

#1: Henrietta Nylund

Det där hade jag faktiskt ingen aning om, tack för det :)

Svar: Ingen orsak, jag har även själv lärt mig ett par nya saker från min lilla research som jag gjort inför "solskolan" ;)
Maria Norrgård

skriven
#2: Johanna

Läser en bok just nu som heter "Makt, plast, gift och våra barn", där solskyddscremer behandlas.
Skriv gärna något om det för solskyddscremer är inte vidare hälsosamt men vi använder ju dem över stor del av vår hud i solen.....

Svar: Ska se om jag hittar den boken gratis online, så ska jag försöka hinna skumma genom delen om solskydd nån dag, tack för tipset :) Dock känner jag inte till några bra alternativ till de solskyddscremer vi har ifall man vill kunna njuta av solen utan att behöva täcka hela kroppen med kläder (=varmt och kliande..!) och utan att mångdubbla hudcancerrisken från solen.. Eller finns det något hemgjort man kan göra som har lika garanterat/starkt solskydd som det man köper? :)
Maria Norrgård

skriven
#3: Mimas Hälsa&Skönhet

svar: va! ojnej vad tråkigt och just typiskt.... Skulle det bli dyrt om din familj eller vän skulle beställa och sen posta ner grejerna dit åt dej? :)

Svar: Det är nog så vansinnigt dyrt att skicka paket från Finland till nåt annat land (åtminstone till Teneriffa), så blir väl minst lika dyrt som produkterna jag hade beställt, eller kanske dyrare.. :S Funderade ett tag på att be mamma skicka några godispåsar, men även det tyckte jag var sjukt dyrt, så väntar hellre tills någon kommer och hälsar på eller tills jag själv åker tillbaka till Finland.. :P
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :