bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vem hjälps av niqab-förbud?

Läste detta blogginlägg för ett tag sen som delats på Facebook, där det berättas om en lärarhögskola som vill förbjuda användandet av niqab - något som de flesta i kommentarfältet verkade jubla över utan vidare reflektion. Dessa tankar fick jag kring det hela:
 

För det första finns det ju alltid den individuella frågan: VILL kvinnan använda burkan, eller bär hon den enbart pga påtryck (kulturell etc)? Ofta är det kanske en blandning av båda svaren - det är inte alltid så enkelt att bedöma vilka val en människa gör av ren vilja eller pga kulturella normer.

 

Anyway, jag tror dock det finns en baksida med förbud. Om en kvinna som bär burka eller niqab förbjuds studera och/eller arbeta, vad tror ni händer? Vägrar kvinnan ta av sig sin burka/niqab och inte hittar några andra arbetsalternativ så lär hon väl stänga in sig i hemmet istället och nöja sig med att vara hemmafru. Vill man motverka denna tradition så sker det knappast genom tvång och förbud, utan genom utbildning (om hälsoeffekterna*, kvinnors rättigheter etc) och att kvinnan småningom kan välja att frivilligt sluta använda den, eller också inte

 

Så, vem hjälps egentligen av burka-förbud? Knappast kvinnan själv. Vad tror/tycker ni om detta?

 

 
(* Av hälsoskäl är det ju inte så bra med dessa heltäckande slöjor - t.ex. på grund av risken för ganska svår D-vitaminbristD-vitamin genom kosten är ju knappast tillräcklig om personen som bär denna typ av slöja dessutom har mörk hy, eftersom ju mörkare hy/ju mera pigment - desto mera solljus krävs för tillräcklig D-vitaminproduktion - vilket är omöjligt om huden inte får utsättas för solljus alls och eftersom solljus är den kanske viktigaste källan till D-vitaminproduktion)
 
 

Kommentarer :

#1: lifejj

Intressant att du tar upp detta ämne. Jag har också tänkt på att niqab inte kan vara särskilt bra för att man ska få tillräckligt med D-vitamin, dock finns det massvis av positiva aspekter också, såsom minimal risk för hudcancer, man slipper oroa sig för att visa upp håret när det är fett (hahah!), och en massa andra saker. Jag får göra en lista på min egen blogg med positiva/negativa saker med niqab/heltäckande slöja - ett intressant ämne. Hoppas du får det jättebra med din pojkvän förresten! :)

Svar: säg gärna till då du har lagt upp inlägget, vore intressant att läsa! :) Och tack så mycket, vi har klarat av två veckor nu utan ett enda gräl, så kanske det här kommer funka... ;)
Maria Norrgård

skriven
#2: lifejj

Det ska jag göra! Vad bra att det fungerat så bra! ;)

skriven

Kommentera inlägget här :