bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Nattskift

Inatt har jag haft nattskift för första gången i mitt liv, på ett av boendena för ensamkommande flyktingbarn/ungdomar. Man har ju inte saker att göra hela natten, men lagom tungt är det ändå att vaka en hel natt. Nånstans efter klockan 4 fick jag lite frossa och synhallucinationer (saker som rörde sig i ögonvrån) pga tröttheten, men det gick om vid nåt skede. Antar det är normalt när man inte är van :)
 
Stupade i säng kring kl.8 på morgonen, men lyckades bara sova 5-6 timmar så just nu mår jag ungefär som man brukade må förut när man festat typ en hel natt... Ganska skit med andra ord.. ;)
 
Men man får ju tack och lov extra betalt för obehaget och det är en givande arbetsplats, så jag klagar ju absolut inte på själva jobbet! Hade tänkt skriva ett reseinlägg idag, men jag orkar bara inte, så berättar istället kort om nattens bravader och så bjuder jag på en bild som jag tog idag:
 
 
Har ni jobbat på nätter? Har ni några bra tips på hur man bäst klarar av det samt mår hyfsat bra dagen efter?

Kommentarer :

#1: milla

I 2års tid ha ja vara jobba nätter men har äntå inget tips. E. Så individuellt. Tycker e mysit ti jobb på natten:)

Svar: Jo, det är ju förstås individuellt. Lite mysigt på ett sätt, eller i början iaf men jag kan må ganska dåligt när jag egentligen behöver sova, så då blir de mindre mysigt.. :P
Maria

skriven
#2: angelicasvarld.blogg.se

Jag har aldrig jobbat natt...skulle inte klara av det! Tycker du är så duktig som orkar!

Svar: Egentligen klarar jag inte heller riktigt av att vaka nätter, men nu är min situation sån att jag glatt får ta emot de jobbtillfällen som erbjuds. Så jag gör ett försök iaf :) Har ju dessutom bara testat en natt hittills, får se hur det går när jag får vara flera nätter i sträck..
Maria

skriven
#3: Marika

Wow vilken bild :) tror he e rikti vanlit ti va yr i hovo tå man vakar, va ja ha hört.. ;) fast ja aldri gjort e sjölv, festas räknas ju int :D

Svar: Jo, gissar att det är det, speciellt när man är ovan. Nä, när man festar är det inte alltid så lätt att veta vad som orsakar yrseln... ;)
Maria

skriven
#4: coffeeandcupcake.blogg.se

Jag jobbar tidiga mornar men man måste sova på eftermiddagen för att orka. Inte varje dag men varannan iallafall om man ska kunna orka med att umgås med familjen på helgen :) Fin bild :)

Svar: Jo, jag jobbar på ett annat ställe ibland där jag börjar kl.6 på morgonen och det är dessutom fysiskt tungt, då vill jag helst sova ett par timmar genast när jag kommer hem så jag orkar med resten av dagen :)
Maria

skriven
#5: TIDSTJUVEN

Vilken tur att nattskiftet gick bra!

Jag är ju kanske lite konstig, för jag älskar nattskift. :) Jag är en nattuggla som gärna vakar på nätterna och sover på dagarna. Det funkar ju bra när man inte har några barn utan får sova ostört hela dagarna om man vill. Här kommer mina tips:

- Om du bara har ett nattskift: ta en powernap före skiftet och sov max fem timmar när du kommer hem efteråt. Det är onödigt att vända på dygnet och sova bort halva nästa dag om du inte har ett till nattskift kvällen efter.
- Om du har två eller flera nattskift: ta en powernap före det första skiftet, sov lika länge som en vanlig natt efter det första skiftet (och efter det andra skiftet ifall du har tre på raken) och sov max fem timmar efter det sista skiftet för att vända tillbaka dygnet.
- Drick kaffe (eller svart te med koffein för din del?) ett par timmar före du ska på jobb, och sedan en kopp till i början av skiftet. Drick inget mer kaffe under natten, utan satsa på vatten.
- Ät mellanmål någon gång mitt i skiftet. Smörgåsar och jogurt brukar funka bra tycker jag.

Svar: Jo, jag klarade mig något sånär :) Själv har jag ju aldrig varit en nattuggla, därför blir det ganska tufft för mig.. Tack för tipsen!! :) Nu senast klarade jag inte av att sova mer än 5-6-timmar efter skiftet, så får se om jag lyckas sova som en vanlig natt.. Men jag sover/vilar några timmar före nästa skift ifall "nattsömnen" blir för kort :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :