bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Koh Larn - tre dagar, tre stränder

Koh Larn är en liten ö på 5.6 km² utanför Pattaya. Med andra ord belägen enbart ca 3 timmar med buss eller minibuss från Bangkok, plus en 40 minuters färjeresa från Pattaya. På senare år har allt fler turister börjat hitta hit från att tidigare ha varit en rätt så okänd ö då de flesta väljer öarna på västkusten. Väljer man östkusten så hör denna ö kanske inte heller till de allra mest välkända. Den största besökargruppen här är nog thailändare från fastlandet och kineser, men ett fåtal västerlänningar såg jag också - ryssar, polacker m.m. Jag råkade också höra svenska en gång och så pratade jag en stund med ett par kurder på en av stränderna.
 
Stränder och transport
Det finns egentligen inte så mycket annat att göra här än strandliv och vattenaktiviteter. Trots att ön är så liten så finns det ett antal fina stränder att välja bland, och dessa tar man sig lättast till med hyrd moped eller motorcykel (om du tänker hyra och köra själv, se till att du verkligen är van vid dessa fordon för att inte försätta dig själv och andra i fara, antalet olyckor har ökat drastiskt sedan allt fler ovana turister börjat hyra dessa) eller med t.ex. Bahtbuss som känns som det tryggaste (eller ska vi säga det minst otrygga) transportmedlet på ön. Det finns nämligen inga vanliga personbilar eller taxin, så här hittar du inga säkerhetsbälten utan bahtbuss är som ett flak där du sätter dig på en bänk och sedan kan du hålla dig fast i järnstängerna när det går lite hårdare. Maxhastigheten är dock inte hög på dessa vägar, tror inte det gick hårdare än kanske 60 km/h. Det finns även enkla tuktuks och mopedtaxi.
 
Eftersom jag spenderade tre heldagar på denna ö så blev det naturligtvis också tre olika stränder som jag tänkte presentera i detta inlägg. Jag kan inte svara på hur stränderna är under högsäsong då jag själv var där en tid före högsäsongen kört igång - shoulder season som det kallas på engelska, vet inte om det finns någon fiffig term för det på svenska. Men du hittar säkert även under högsäsong lugna eller förhållandevis lugna platser om du söker dig till de sydligaste och nordligaste stränderna. Att hyra en solstol med parasoll går loss på ca 100 baht (3 euro) på de flesta ställen. Jag såg väldigt lite skräp på stränderna, men det hände sig att det sköljdes upp ett och annat med tidvattnet. På öns huvudstrand såg jag en kille som hade som uppgift att städa bort skräp, det kändes positivt!
 
SANG WAN BEACH
Denna lilla strand är belägen alldeles nära öns huvudstrand Tawaen Beach. Huvudstranden kände jag direkt att jag ville undvika, för den kändes skränig och det var för mycket folk. Dessutom tyckte jag det fanns på tok för många båtar i vattnet och jag hade knappt vågat lämna mina saker vid solstolen för att ta mig ett dopp. Så jag styrde snabbt stegen mot den betydligt lugnare grannstranden. Inte ens denna blev en storfavorit - kanske för den rejält överprissatta maten och kokosnöten. Vattnet var heller inte lika klart som på de andra stränderna jag besökt. Att vattnet var lite grumligare här berodde nog på att det går färjetrafik här samt att det rör sig mycket småbåtar häromkring. Jag tyckte också att det var mera vågor på denna sidan av ön.
 
Koh Larn - thaiön utanför Pattaya - San Wan Beach
stränder på Koh Larn, Thailand - San Wan Beach
Vägen till stranden från Tawaen och piren.
Koh Larn, Thailand - San Wan Beach
 
TIEN BEACH
Denna strand var lugnare än föregående, också mer avlägsen. Jag tog bahtbussen från Tawaen vilket dröjde ett litet tag innan den fyllts - men ha tålamod, det kommer nog folk. När man ska tillbaka stod det så gott som alltid bussar och väntade på folk som ville återvända antingen till Na Ban eller Tawaen. Kokosnöten var hälften så billig här som på Sang Wan Beach, men jag kollade inte på matpriserna eftersom jag här hade tagit med egen snacks. En kvinna gick omkring och erbjöd manikyr m.m., så jag förhandlade mig fram till en fotfilning för 200 baht. Lite överpris har jag på känn men bättre än det pris hon förslog först. Och oj vad mina fötter blev lena! Men varning om du har något sår på fötterna för det starka medlet hon la på först sved som attans på en blåsa jag inte visste jag hade. Man kan testa åker vattenskoter eller banana boat om man vill ha lite mera fart och fläkt.
Koh Larn bästa stränder, Thailand - Tien Beach
Det var lågvatten när jag anlände men vattennivån hade stigit en hel del tills jag skulle därifrån. Oavsett så var vattnet mera långgrunt här än på föregående strand. Här upplevde jag också minst vågor på eftermiddagen. Skönt för den som gillar lugna vatten och kanske vill snorkla och kika på lite fiskar.
Koh Larn island near Pattaya and Bangkok, Thailand - Tien Beach
Efter att min kära kokosnöt var uppdrucken fick den agera fotomodell. Bilden nedan var inte planerad alls utan det råkade bara komma en lite större våg och så råkade jag trycka på fotoknappen i rätt ögonblick. Väldigt lyckad tyckte jag den blev!
coconut / kokosnöt, Koh Larn Thailand
love trees on Tien Beach, Koh Larn Pattaya, Thailand
Kärleksträd
 
NUAL BEACH / MONKEY BEACH
 
Stranden kallas ibland för Monkey Beach eftersom det bor ett gäng apor uppe bland klipporna. Till skillnad från på vissa thaistränder verkar dessa apor ha lärt sig lite vett och etikett, för de sökte sig inte alls ner till stranden och solstolarna medans jag var där. Jag tror det beror på att turister gärna går till klipporna för att mata dem med bananer, så de håller sig väl nöjda på så vis. Varför anstränga sig att ta sig till turisterna, när turisterna söker sig till dem? Däremot stördes jag ibland av hundarna som hängde på stranden. De uppträdde aldrig hotfullt men höll sig ständigt nära ifall det skulle finnas något gott att äta, och så var det två hundar som plötsligt började rusa runt och jaga varann och flög över min handduk så sanden yrde. Men jag får väl även skylla mig själv som valde att snåla och lägga handduken på marken istället för att inta solstolsläge. Det finns överlag mycket hundar på ön, men detta var nog den enda stranden där jag såg dem.
 
Bortsett från hundarna så var denna strand lugnast av de jag besökte, kanske även min favorit sist och slutligen? Velar lite mellan denna och Tien Beach.
fina och lugna stränder i Thailand - Nual Beach / Monkey Beach på Koh Larn nära Pattaya och Bangkok
strandliv på lugna Nual Beach, Koh Larn Thailand
thaimout - Monkey Beach Koh Larn
Jag ville inte gå upp för den branta och ostabila stigen med mina halkiga flipflops för att komma närmare aporna, men jag såg ju dem tydligt på några meters avstånd där de satt i träden. Jag försökte verkligen locka ner dem med en banan jag hittade på marken, men de tyckte inte det var värt besväret. Finn en apa på bilden till höger.
 
Vilken härlig strand besökte du senast? Om du varit i Thailand, vilken strand är den bästa du besökt där?
Taggar: Koh Larn, Sydostasien, Thailand, pattaya, reseinspo, soloresenär, thaimout;

Kommentarer :

#1: Emma Engström

Det verkar så galet fint, och skulle inte tacka nej till att vara på en sån strand just nu! :D <3

Svar: Ja hur fint och skönt som helst! :)
Maria

skriven
#2: Jessica Högberg

Så vackert! Nån sån ö skulle jag kunna tänka mej att vara på nån månad under vintern...

Svar: Ja hade lätt kunnat stanna längre, kanske inte en månad på ett så litet ställe, men ja nån vecka åtminstone :)
Maria

skriven
#3: Annie - Stora Små Äventyr

Vad härligt det ser ut :D

Svar: Ja det var hur härligt som helst :)
Maria

skriven
#4: Mia

Vilken perfekt bild av kokosnöten och vågen! :D

Svar: Tack, jag blev riktigt glad över bilden :)
Maria

skriven
#5: Jessica Högberg

Ha ha, jag såg mej efter december (som alltid är en måndad i 180...) bara njuta i solen en månad...

Svar: Ja visst vore det skönt :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :