bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 17: jultraditioner i andra länder

Alla länder har väl något gemensamt vad gäller jultraditionerna, men samtidigt finns det alltid olikheter. Den finlandssvenska julen tar inspiration från både Sverige och Finland - i Österbotten kollar vi gärna Kalle Ankas jul och dricker julmust, samtidigt som vi har finländsk morots- och kålrotslåda på julbordet. 
 
Jag hittade en intressant artikel med text och videosnuttar om hur julen ser ut i länder som Tyskland, Ryssland, Spanien, Frankrike, Belgien, Storbritannien och USA. Visste du t.ex. att julgubben kallas för Fader Frost i Ryssland, att det är de tre vise männen som delar ut julklapparna i Spanien och att man ofta äter gås eller karp istället för skinka i Tyskland?
Mer om dessa länders jultraditioner kan du läsa om på vetamix.
 
Känner du till eller har du kanske rent av upplevt någon annan intressant jultradition från något annat land? Berätta!
 
 
CC0 Public Domain - Det är inte i alla länder som man äter pepparkakor på julen.
Taggar: jul, julkalender, julkalender 2019;

Kommentarer :

#1: Ann Rumbleinthearctic

I år firar vi med min mans familj i Bozeman, MT igen. Vi firar både den 24 och den 25 December för att få in mina och deras traditioner. Min svärmor brukar alltid laga chopino, så det är deras jultradition, och jag tror att det är väldigt olika vad man serverar på julbordet här i USA beroende på vart man bor :)
Jag brukar alltid göra köttbullar och inlagd sill. Om man får tag på prinskorvar så är det guld värt, men tror inte det blir något sådant i år. Sedan brukar jag baka pepparkakor och lussebullar som jag tar med. Får se hur det blir med det i år :)

Svar: Roligt att kombinera olika jultraditioner, och introducera egna traditioner åt andra kulturer 😊
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Jag har firat jul på Island och det är lite annorlunda, bland annat eftersom de har 13 jultomtar! ;) Har skrivit om det här: https://www.freedomtravel.se/2017/11/islandska-traditioner/

Svar: Ojdå, vad ska de med hela 13 jultomtar till måtro ;) Vilken annorlunda tradition!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :