bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 11: hållbarhet och julklappstips

Hållbarhet är ett tema som kanske diskuteras mer än någonsin just nu, inte minst vad gäller materiell konsumtion och resor. Jag tror att det samtidigt är ett ämne som bidrar till ångest hos många människor eftersom man kanske kan känna att man måste göra stora ändringar på alla möjliga plan i sitt liv för att det alls ska ha någon betydelse. Att bara stänga av och inte tänka alls kan också bidra till en ångest. Jag har i alla fall själv stundvis känt av båda sorternas miljöångest - den när man känner att man inte gör något alls, och den när man upplever att det lilla man gör inte är värt något.
Men personligen tror jag faktiskt på många bäckar små - att man kan bestämma sig för mindre saker i vardagen, t.ex. sopsortering, minska köttkonsumtionen eller sträva efter ett mer förnuftigt (och minskat) användande av plast. Och sedan när de små sakerna blivit en naturlig del av vardagen kan man fundera kring om det finns något mer som man kan realisera i sitt liv. En självmedveten och stegvis utveckling - man måste inte göra allt på en gång.
 
Kanske ett sätt att stöda det lokala och sträva efter ett mer hållbart liv kunde vara att tänka till lite vad gäller julklapparna? Själv älskar jag ju att planera, skaffa och ge bort julklappar, så en julklappsfri jul (som ändå vore det allra mest hållbara) tycker jag vore väldigt väldigt tråkigt. Så här kommer några tankar och tips.
 
I kollaget: tavla från Aveo.fi /// bild under licensen CC0 Public Domain
 
Lokalt tillverkat och byabutiken
 
Närproducerade produkter kunde vara exempelvis honung, hantverk som t.ex. handgjorda tvålar eller ullsockor. Kanske du själv är händig, eller känner någon som är det. Kolla runt på julmarknader eller köp från närbutiken. Eller så komponerar du en goodiebag med härliga varor från byabutiken, för att motverka flykten från landsbygden. Oavsett om alla produkterna är lokalt producerade eller ej, så stödjer man åtminstone den lokala köpmannen. Och mottagaren får troligtvis produkter som används, istället för en pryl som samlar damm.
 
Inhemskt och tjänster
 
Presentkort till eller produkter köpt i en lokal butik. I min by finns t.ex. Amalia som fokuserar på blommor, men även en del inredning. Här köper jag gärna gåvor till födelsedagar, förlovningsfester och dylikt, och nu senast jag fyllde år fick jag ett presentkort av mamma då jag knystat om att jag kanske skulle vilja ha en blomma till vardagsrummet. Vad finns det för butiker nära dig som kunde ha en potentiell julklapp?
 
Presentkort till massör, fotvårdare, frisör eller annan tjänst som mottagaren skulle uppskatta. De flesta samhällen har sina småföretagare som behöver kunder för att verksamheten ska gå runt. Själv tycker jag det vore skönt med lite massage igen till vårvintern.
 
Jag vill även tipsa om österbottniska konstnären Julia Bäcks vackra handritade tavlor med byggnader och monument från orter som t.ex. Vörå, Vasa, Jakobstad och Åbo. Dessa kan köpas från Österbotten-baserade webshopen Aveo (faktiskt så finns deras fysiska lager i min grannby!).
 
Om det inte finns något intressant som är lokalt, så kanske det i alla fall finns något inhemskt? Vad finns det för trevliga märken vars produkter framställs i landet du bor i? Finland har t.ex. Lumene som erbjuder bra hudvård och kosmetika. Istället för att bara stödja företag från andra länder tänker jag.
 
 
Själv har jag delvis handlat julklapparna lokalt i år, dels en del produkter från närmsta mataffär, dels något som en vän tillverkar. Ska bli roligt att se folks reaktioner på det sistnämnda :) Handlar du någon hållbar, lokal eller inhemsk julklapp i år?
Taggar: hållbar utveckling, julkalender, julklappar, julklappstips;

Kommentarer :

#1: Eva på rucksack

Vi vuxna ger inte varandra klappar längre, vi har en julklappslek där man tar med sig en julklapp för 150 kronor och sedan byter/knycker man klappar från varandra. Jag ger endast bort ätbara goda saker i år, så det inte bara blir en onödig pryl som hamnar i källaren. Så det känns rätt så hållbart tycker jag :)

Svar: Det låter ju också som en fin idé! Så gjorde vi faktiskt i kompisgänget i år :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :