bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Roadtrip views, waterfalls & animal spotting

About my first roadtrip Down Under, part 1. Summary in English in the end of this blog post.
 
 
Förra veckan fick jag uppleva vad som antagligen kommer att bli mina två lyckligaste dagar år 2016. Jag hittade en förfrågan om att göra en två dagar lång roadtrip till The Great Ocean Road och Grampians National Park via en facebookgrupp för backpackers i Melbourne och så fick vi till ett gäng på 5 pers som träffades för första gången vid biluthyrningsfirman. Jag hade en bra känsla angående just dessa människor från första början och det blev verkligen en fullträff då vi kom väldigt bra överrens! Vi var 2 tjejer och 3 killar; en finländare, två fransmän, en chilenare och en tysk-schweizare. Toppenbra mix om ni frågar mig! En av killarna stack tyvärr redan vidare till en annan del av Australien, men de andra är fortfarande kvar i stan så förhoppningsvis kommer vi ses igen.
 
Kortfattat gjorde vi Grampians dag 1 och The Great Ocean Road dag 2 och i efterhand insåg vi nog att en tredje dag hade varit fint. Men vi hann faktiskt med de punkter vi kände var viktigast om än det blev lite småstressigt under andra dagen. Vill ni göra en liknande roadtrip skulle jag alltså varmt rekommendera minst 3 dagar för att hinna med lite mer utan alltför mycket stress. Det vi alltså gjorde under dessa två dagar var att köra till Grampians (redan färden dit är trevlig i sig med alla härliga öppna landskap), äta lunch vid hostelet, göra en av nationalparkens kortare vandringsrutter, se ett häftigt vattenfall, se en massa kängurur strax före solnedgången, checka in på hostelet och äta middag och så sova. Dag 2 startade vi klockan sju på morgonen, tittade på lite koalas och så körde vi genom nya landskap på väg till The Great Ocean Road. Där hann vi med ett längre stopp vid The Twelve Apostles och så ett kort stopp vid Apollo Bay. I övrigt njöt vi bara av den vackra färden.
 
Jag fotade så mycket under denna utflykt att jag måste dela upp olika punkter i olika inlägg. Som uppvärmning bjuder jag på lite olika landskap som vi färdades genom (både i bild och i form av en video i slutet av inlägget), ett fantastiskt vattenfall, en rosa sjö och en koala. Så gillar ni vad ni ser i detta inlägg så måste ni hålla noga utkik efter kommande inlägg, för detta är bara början ;) Orkar ni inte vänta på den riktiga magin så kan ni alltid kolla in mitt instagramkonto, där jag lagt upp några höjdpunkter från dessa två dagar.
 
Roadtrip in the outback of Victoria, Australia
Vi färdades genom skog...
...och mera öppna fält med lite träd här och där. I bakgrunden en del av Grampians.
roadtrip in Victoria, Australia / Australien
 
rainforest in Victoria, Australia
Här var det riktigt grönt och frodigt och ormbunkarna var enorma. Antar detta var någon form av regnskog.
 
Pink lake somewhere in Victoria, Australia
Vi hittade även en liten rosa sjö. Jag är inte helt säker på vad som ger sjön sin färg, men skulle gissa på någon typ av mikroorganism som växer där.
 
MacKenzie Falls in the Grampians National Park, Australia (Victoria)
Vackra McKenzie Falls i Grampians National Park är värt ett litet stopp!
 
yoga position at McKenzie Falls, the Grampians National Park, Victoria, Australia
Försökte mig på en yogapose. Hur meditativ jag sen kände mig är en annan sak, jag fokuserade mest på att inte tappa balansen och ramla och slå mig...
 
kangaroo sign on our roadtrip in the Grampians
Ett av mina fotomål: att fota en känguruskylt ;) Ja, vid sidan om att fota riktiga kängurur, förstås. Vilket jag också gjorde, men de bilderna förtjänar ett alldeles eget inlägg tycker jag!
 
Wild koala in Victoria, Australia
Koalas var inte lika lätta att fota som kängurur. De satt nämligen mest ganska högt upp i träden och sov eller tuggade eukalyptusblad i allsköns ro. Inte så mycket action om vi säger så. Kanske ni ändå kan skymta en fet lurvboll på bilden ovan?
 
Och så den utlovade videon. Jag har gjort en enkel video av flera korta klipp, som jag tycker sammanfattar en del av själva roadtrippen ganska bra. 
 
Någon annan som varit här? Vad såg och gjorde du isåfall och vad skulle du rekommendera?
 
In English:
I have so much to tell and show you guys from last week's roadtrip that I barely know where to start. So I did a 2 day trip to the Grampians National Park as well as The Great Ocean Road with some really amazing people from France, Chile and Switzerland, can't thank you guys enough for such a good time! So we did the Grampians the first day (a short hike, the great McKenzie Falls and kangaroo spotting) and The Great Ocean Road the second day (koala spotting, The Twelve Apostles and Apollo Bay). We should really have done a third day though, but I'm happy with all the things we got to see anyway! Even the driving part was quite amazing, with all its different views and rapid changing environments. I took so many pics that I will have to divide it into several blog posts, so I´ll start off with some pictures from the roadtripping, the waterfall, a pink lake and a koala, just as a little warm up. In the end of the post you can also see a short video from the roadtrip. It makes me happy because it brings back some really nice memories from these two lovely days. To be continued! (And in the meanwhile you can always follow me on instagram to see some of the pics from the trip.) Have you been to these places as well? What did you see and do and what would you recommend?
Taggar: Grampians National Park, Great Ocean Road, Victoria, Australia;

Kommentarer :

#1: Dawan

Tycker inte du att australien luktar eucalyptus? Du kommer att få fler bästa dagar!❤️

Svar: Hmm, har nog inte märkt av nån eucalyptusdoft ännu faktiskt, inte ens när vi va och kollade in koalas... Kanske min näsa var lite täppt av förkylningen, hehe ;) Hoppas på att få uppleva den doften! Jo, kan jag bra tänka mig att det kommer bli fler liknande dagar, men inte nödvändigtvis något som slår detta under år 2016 då det inte är så mycket kvar av året. Men snart har vi ju ett helt nytt år att se fram emot ❤️
Maria

skriven
#2: Lina - The world according to AdrenaLina

Har också kört The great ocean road, men tog en organiserad tur! Haha och har typ exakt samma foto av en koala ;)

Svar: Organiserad tur var säkert också störtbra! :) Hihi, vad lustigt!
Maria

skriven
#3: John Jonasson

Härliga bilder, Maria :) Vattenfallet där du står är ju så fint.

Svar: Tack så mycket! :)
Maria

skriven
#4: Veiken

Härligt med nya vänner som man går bra ihop med. Dubbelt roligt med roadtrips då. Jag tycker om dina bilder! :)

Svar: Jo verkligen! Hoppas att vi kommer ses igen! Och tack så mycket! :)
Maria

skriven
#5: Mia

Härligt! Och vad roligt att få kontakt med andra backpackers också!

Svar: Jo det är verkligen så roligt!! :)
Maria

skriven
#6: Marion

Oj vad jag skulle vilja vara med dig där...!

Svar: Det skulle va kul att ha dig här med <3
Maria

skriven
#7: Christine - 29°

Wow så kul! Nog ser jag den "fet lurvbollen" uppe i trädet, så läckra djur tycke jag. Även om de rör sig i slowmotion. Ser fram emot inlägget om ditt fotomål. :)

Svar: De är verkligen underbara! Jag hade så himla gärna gosat med en, men dessa var ju helt vilda och inte i fångenskap på något sätt, vilket också var trevligt i och för sig :)
Maria

skriven
#8: Sara

^h så härligt! Jag gjorde en liknande resa 2005, hade sååååå himla kul :-)

Svar: Så kul!! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :