bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kungliga Myntkabinettet i Gamla stan

Pengar, ekonomi och historia. Låter det torrt? Inte alls, i alla fall inte om man befinner sig på Kungliga Myntkabinettet på Slottsbacken i Gamla Stan, Stockholm! Myntkabinettet är Sveriges ekonomiska museum, där man finner mynt, sedlar och andra intressanta föremål som rör både Sveriges och resten av världens ekonomiska historia. Utställningen är även till för att informera om pengars betydelse under historien.
 
Guidade visningar sker dagligen och entrén är fri. Att bara gå omkring på egen hand ger dock inte mycket, så jag tycker definitivt ni ska gå en guidning! Det finns kortare guidningar som är gratis (kolla websidan jag länkade ovan för att se tidpunkt), och så kan man betala för en full guidning. Vi gick en gratisguidning och på denna tid hann vår guide (som för övrigt var fantastiskt bra) bara visa och berätta om en liten del av utställningen. Man blev verkligen sugen på att gå en full guidning efter detta! Och man behöver inte ens vara särskilt intresserad av ekonomi och ekonomisk historia för att uppskatta detta, faktiskt. Är man ens lite allmänintresserad så kan jag rekommendera det. Jag hade absolut inte trott att det skulle vara såhär intressant!
 
Tips på museum i Stockholm: Kungliga Myntkabinettet i Stockholm, Gamla Stan
Pampig entré vid Slottsbacken i Gamla stan
 
I Myntkrogen vid Kungliga Myntkabinettet i Stockholm kan man t.ex. ta en cappuccino
 Vi var tidigt på plats så vi passade på att besöka Myntkrogen som finns i anslutning till museet. Jag tog en cappuccino.
 
Gamla mynt i museum Myntkabinettet i Stockholm
Diverse gamla mynt. 
 
Världens största mynt, Kungliga Myntkabinettet i Gamla stan, Stockholm
Här har vi världens största mynt. Inget man vill kånka omkring med i fickan kanske. I museet kan även beskådas världens minsta mynt. Det ville man kanske inte heller ha i fickan för det krävs inget stort hål för att tappa bort det. De förvarade såna pyttesmå mynt på ett litet ovanligt sätt - gå en guidning så får ni veta mer om det ;)
 
tysk pengahistoria och hyperinflation, Kungliga Myntkabinettet
 Tyskland hade ju en ganska grym hyperinflation på 1920-talet, en sån här pengahög behövdes för att köpa sig lite lunch på stan, om jag minns rätt. Något i den stilen i alla fall.
 
Sedel med valör 5 billioner Deutsche Mark, Hyperinflation, Myntkabinettet i Stockholm
 5 Billionen Mark. Ja jisses.
 
Dukat för bröllopsfest på Myntkabinettet i Stockholm
 Över till något helt annat och betydligt mera uppmuntrande - på väg till följande våning hade det i en sal dukats för bröllopsfest. Så himla vackert!
 
Pengalabbet på museum Myntkabinettet, Gamla stan -
Detta ska vara en ganska ny grej - "pengalabbet". Här ska barn på ett lekfullt sätt få lära sig om vardagsekonomi baserat på en fiktiv månadslön. Fiffigt!
 
Guidad rundtur på Kungliga Myntkabinettet i Gamla stan, Stockholm
Här har vi den utomordentliga guiden i egen hög person. Jag minns ej vad han heter, men honom vill ni gärna ha som guide vågar jag nästan lova!
 
Har ni besökt Myntkabinettet? Vad tyckte ni om utställningen/guidningen?
Taggar: Stockholm, Sverige;

Kommentarer :

#1: Eva – People in the Street

Vilket spännande utflyktsmål. Där har jag inte varit men ska minnas det till en annan gång när jag är i Stockholm!

Svar: Jo verkligen, missa inte det nästa gång! :) Speciellt bra någon dag när vädret inte är toppen och man hellre är inomhus!
Maria

skriven
#2: Cecilia

Jag har alltid velat gå på myntkabinettet men det har inte blivit av. Det är ju rätt kul att gå på museum.

Sv: tack :-)

Svar: Se till att det blir av nästa gång då ;) Jag är inte riktigt museumstypen egentligen, men med intressant tema och härlig guide kan det bli hur kul som helst!
Maria

skriven
#3: INREDNINGSVIS

Himla mysiga foton och du verkar ha haft en bra sommar so far trots skitväder från och till :)

Idag har jag Strömstad/Koster tips på bloggen!

Ha en härlig helg:)

LOVE Maria

Svar: Tack! :) Här där jag bor tycker jag vädret varit överlag ok, bra eller rent av riktigt bra. Tycker inte vi haft särskilt många skitdagar. Men vet de häromkring som klagat över sommaren också, har lite svårt att förstå varför. Antingen är det jag som har väldigt selektivt minne eller så har folk överdrivna förväntningar ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :