bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Roadtrip Day 3 - Monkey Park + funderingar kring etik

 Eller ja, blev inte så mycket roadtrip egentligen denhär dagen - vi började med att besöka Monkey Park som jag även besökte ifjol. Sen körde vi genom ett mindre samhälle som heter Arona som ligger en bit upp i bergen, åt lunch på ett ställe en liten bit nedanför Arona och parkerade slutligen i Los Cristianos därifrån vi promenerade ända till shoppingområdet (och kollade förstås i lite butiker) i Las Americas och tillbaka.
 
Tog inte så mycket bilder under dagen, men blev iallafall en del från Monkey Park, även om jag inte fotograferade lika flitigt som ifjol.. Kommer nog visa några av mina favoritbilder från förra besöket också, fast får bli i ett annat inlägg tror jag :)
 
Monkey Park på Teneriffa är inte jättestort, men man kan nog spendera ett par timmar där i lugn och ro. Bra alternativ ifall man älskar apor och inte har lust att spendera en heldag i en av de större djurparkerna på ön (som dock förstås har mycket mera olika djur). Inträdet är förstås också lägre än i de stora djurparkerna - för 10 euro kan man besöka Monkey Park plus att de har ett par inhägnader där man faktiskt kan gå in till aporna..! Man kan även mata aporna och på så sätt komma i närkontakt, men man får bara mata dem med färdiga frukt/grönsaksaskar som man kan köpa vid inträdet för 3 euro - det är förbjudet att överhuvudtaget ta med mat in i området, för djurens säkerhet (det finns dock boxar utanför där man kan låsa in eventuell mat som man har med sig).
 
Sen får man egentligen inte heller röra aporna, och gör man det ändå så är det på egen risk förstås.. Men en av Antonios kusiner fick försiktigt klappa en av lemurerna som inte alls hade nåt emot det sålänge det fanns käk åtminstone, så jag passade på att känna försiktigt på pälsen - så mjuk och gosig!! <3 Det där med att inte röra aporna handlar väl mest om att en del människor helt enkelt inte förstår att respektera djuren och speciellt småbarn förstår ju inte alltid hur man ska handskas med djur.. Sen förstås om apan visar tecken på att inte uppskatta beröring eller annars verkar vilja vara ifred så ska man ju såklart låta den vara.
 
Alltså lemurer är lätt ett av mina favoritdjur (ok, har många favoritdjur..). Men de är ju så otroligt sympatiska och roliga..!
 
Antonio bjuder på lite gott - såhär nära kommer man alltså, de är ju inte det minsta skygga!
 
Aningens välgödda är de dock..
 
En liten rackare som chillade i ett träd hade säkert redan fått tillräckligt med mat för dagen och kunde inte bry sig mindre om besökarna.. ;)
 
Finns ju förstås många andra ap-arter också, men blev visst fokus på lemurerna den här gången..
 
Det finns dock inte bara apor i den här parken - en hel del marsvin t.ex. hittar man också. Om man är väldigt lugn och försiktig så vågar även de komma och äta :)
 
Apor och marsvin samsas med några leguaner
 
Lite dålig bild eftersom det är fotat genom glas, men måste bara visa denhär ljuvliga pyttelilla bebisapan tillsammans med sin mamma.. </3
 
Finns också en del fåglar att titta på..
 
...några papegojor..
 
Sen hittade vi en inhägnad som antingen inte fanns ifjol eller också hade jag helt enkelt missat den förra gången.. Där fanns lite reptiler och ett gäng deguer som ni ser på bilden ovan - de bodde i ett stort terrarium med en stor "sten" med otaliga gångar - de hade lyckats komma väldigt nära deras naturliga miljö där tycker jag! :) Jag älskar deguer, funderade ett tag t.o.m på att skaffa ett par såna..!
 
 
Samtidigt som jag tycker det här är alldeles fantastiskt så kan jag nog också känna mig lite tudelad angående djurparker överlag. Man kan försöka göra det så bra som möjligt för djuren, men det är ändå inte detsamma som deras naturliga miljö.. MEN samtidigt finns det många djurarter i dessa parker som är hotade eller på randen till utrotning pga tjuvskytte m.m. - djur som kanske överhuvudtaget inte skulle existera på jorden om ett antal år om de enbart fanns i det vilda.. Jag hoppas att mänskligheten en vacker dag blir civiliserad och slutar utrota djur och förstöra deras naturliga miljöer, så kanske man småningom långsamt och stegvis kan plantera ut hotade/halvt utdöda arter i sin naturliga miljö så att bestånden långsamt kan växa till sig igen :) Det är min dröm iallafall. 
 
Nämnas bör kanske att Monkey Park i första hand är ett centrum för forskning kring och uppfödning av hotade djurarter, främst apor då. Med andra ord stöder man upprätthållandet av många arters existens då man besöker denna park :)
 
Vad tycker ni om djurparker? Är det alls ok, eller under vilka villkor tycker ni det är ok?
Taggar: Monkey Park, Monkey Park Tenerife, Monkey Park Teneriffa, etik djurparker;

Kommentarer :

#1: Nina

Åh lemurer! De är söta :D Jag gillar också tvättbjörn och röd tvättbjörn :D Samt vita fluffiga saker med svarta ögon. Aaaw ^^

Svar: Jo de är för härliga! Väldigt söta läten har de också, påminner lite grann om kattljud :D
Maria Norrgård

skriven
#2: Lifejj

Lemurer är såååå söta! Älskar dem <3

Jag är också lite delad angående det här med djurparker, som du skrev kan de aldrig riktigt få det som i det vilda, men ju mer likt desto bättre!

Svar: Man kan väl fråga sig vem som INTE gillar lemurer.. ;) Jo, precis..
Maria Norrgård

skriven
#3: Jenn

Såna sötnosar!

Jaa, det är knepigt det här med djurparker. På ett vis tycker jag de är viktiga för forskning, bevarande av arter och som läroanstalter för människor. Så sålänge djuren har gott om plats och blir väl omhändertagna så tycker jag det är ok. (förutom t.ex. späckhuggare som aldrig borde tillfångatas). Tyvärr är ju inte alla parker så bra som den här. :(

Svar: Precis, om de är till nytta (bidrar till att rädda hotade arter t.ex.) samt att djuren har det så bra som de nu kan under de förutsättningar som finns och inte bara öppnats enbart för uppvisning av djur och för nöjes skull tycker jag det är helt ok, men shower med delfiner, späckhuggare etc där djuren tvingas utföra konster blir jag nästan lite äcklad av numera faktiskt..
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :