Skogsvandringar i hembyn - bland vilddjur, bronsåldersminnen och kossor

Tidigare i höst när vi hade ett par exceptionellt varma dagar för årstiden gjorde jag ett par skogsvandringar i hembyn Kimo. Sådana temperaturer är ett minne blott nu och vädret är sällan idealiskt för att traska omkring i skog och mark så här års längre när det dessutom blir mörkt så tidigt. Det har alltså nästan inte blivit några ordentliga skogspromenader alls på sistone, så därför bjuder jag nu på dessa bilder.
 
 
 
En av dagarna skulle Våfflan Jr följa med, men så fegade han ur redan vid fasters sommarstuga...
 
 
Detta var ungefär den vackraste tiden på hösten.
 
 
Det blev lite extra spännande när jag hittade dessa tassavtryck nära skogsbrynet. Kan vara en stor hund, men ingen jag frågat känner till någon i denna delen av byn som äger en hund storlek större... Det fanns också skoavtryck av en människa som gått här, så nu är frågan om det någon "utböling" som gått här med sin hund, eller om det finns varg här. Vad tror du? Varg i dessa skogar vore inte alls osannolikt, det lär ska finnas björn i en annan skog i byn dessutom.
 
 
Inne i vargaskogen? Åtminstone vet jag att det brukar finnas älg här, hittade nämligen älgspår häromåret.
 
 
 
I denna skog finns det rester av en bronsåldersbosättning. För länge sen låg kusten ungefär här och folket som levt här tros ha sysslat med säljakt. Det är avkopplande att sitta på ett av stenrösena och filosofera en stund.
 
 
 
En annan dag utforskade jag en nyfunnen skogsväg. Jag hittade spår av älg och något litet hjortdjur, samt avföring av okänt djur och uppkastade bollar med lingon. Skulle vara intressant att veta exakt från vilka djur sistnämnda kommer. Vilka djur i skogen äter lingon, förutom björn? Mårdhund fick jag som förslag av någon.
 
 
 
Då jag inte fick möta något djur i skogen i egen hög person så nöjde jag mig med att hälsa på ett gäng kossor istället. De samlades alla på rad och såg fundersamma ut.
 
 
Tycker du också om att vandra i skogen och leta djurspår?
Taggar: Vörå, friluftsliv, kvinnliga äventyrare, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Johanna

Ser otroligt fint ut. Skogen är alltid så läkande något sätt. Lätt att glömma men känns alltid när man väl kommer ut🌱

Svar: Jo, natur är bästa sortens terapi!
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Härliga bilder som verkligen "lyser upp" nu i det trista väder vi har här i Sverige, iallafall. Ni har ju redan fått riktig vinter där du bor, men vi har grått och trist regna varje dag, förutom en och annan dag med uppehåll. Då är det aldrig fel att komma in på en blogg som visar fina höst och sommarbilder. 😊

Svar: Tack! Nja, riktigt vinter vet jag inte, vi har nog haft mestadels bar mark sen de där få dagarna med mycket snö som jag bloggade om tidigare. Nu råkar det vara vitt igen faktiskt, men det varar väl också bara några dar gissar jag.
Maria

skriven
#3: meh.blo.gg

Ja jag gillar att vandra i skogen, det var ett tag sedan nu dock. Fina bilder

Svar: Visst är det trevligt :) Tack!
Maria

skriven
#4: Emelie

Det är så vackert i skogsmiljö ♡

Svar: Ja visst är det :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :