11 dagar genom öken och ödemark / 11 days through the desert

Australien / Australia / Northern Territory, The Red Centre, Uluru / Permalink / 6
As all of you who are following me on Instagram probably already know, I recently took a flight to Darwin and did a road trip through the Red Centre and back to Queensland and Cairns, which took us almost 11 days in total. We're talking desert landscapes, tiny villages and towns, suicidal cows on the roads, simple living in a car (mostly freecamping), cold nights, few showers and amazing views. This is for certain one of the very best things I've done in Australia so far! So roughly 55 hours on the roads and over 4900 km in total, if I've been calculating right. Special thanks to my excellent travel mate (whom I met the first time as he was picking me up from my hostel in Darwin and then we were heading to some of the most remote parts of Australia - good thing you didn't turn out to be some creep backpacker murderer, lol). I'll give you just a few pictures below, there is of course much more to come when I actually have the time and energy to write some more decent blog posts about all the places we visited and the things we experienced! Anyone else done a similar trip? What did you think about it?
 
Ja, det var ju inte direkt så att det inte fanns enstaka små samhällen på rutten från Darwin genom Australiens röda centrum och vidare till Queensland, men utöver dem och den förhållandevis stora staden Alice Springs så var det mest öken och ödemark vi såg omkring oss. Och frigående självmordsbenägna livsfarliga kor i mängder (läs: bestämmer sig för att springa ut på vägen i tid och otid). Jag kan omöjligt beskriva och berätta om denna fantastiska roadtrip i ett enda inlägg, men kort sammanfattat var det bland det bästa jag gjort hittills i Australien. Och tro det eller ej, men jag bara älskar det simpla livet i en bil! Om än det ibland innebär ingen dusch på flera dagar (bortsett från ett par dopp i iskalla vattendrag där man kunde skölja av sig lite), mestadels fricamping där toaletter (läs: utedass) räknas som lyx, att till stor del leva på konserver och bökandet med dubbla lager kläder under de kalla kvällarna och morgnarna (vi snackar ca.5-10 grader nattetid, under högsommar kan det rent av bli minusgrader i värsta fall).
 
I Finland är man i regel rätt misstänksam mot främmande människor, så innan Australien hade jag nog inte trott att jag skulle hoppa på ett flyg till Darwin, möta upp en främmande karl (som jag hittade via en facebooksida för resesällskap) utanför mitt hostel och hoppa in i hans bil för att åka iväg till ett av Australiens mest avlägsna områden - och, ve och fasa, sova tillsammans i bilen på samma madrass!! Låter säkert smått galet i vissas öron, men som ensamresenär lär man sig verkligen att bedöma situationer och göra riskanalyser, och det fanns inte något som tydde på att det skulle vara något i görningen, så då är det väl bara att köra på! Magkänslan är något jag alltid lyssnar på innan jag fattar viktiga beslut. Mitt största orosmoment var inte att han skulle visa sig vara någon galen typ, utan snarare att vi helt enkelt inte skulle komma så bra överrens, med tanke på att vi skulle behöva stå ut med varandra ett tag - men han visade sig vara det ultimata resesällskapet, så det var över all förväntan. Dessutom fanns det även en annan bil med några tjejer som fungerade som resesällskap under delar av rutten, vilket också var trevligt, och förstås gav en viss trygghetskänsla det med innan jag kommit fram till att det faktiskt var en anständig människa jag hade att göra med ;) 
 
Nå, när jag i efterhand kollar Google Maps kan jag konstatera att vår sammanlagda körtid borde ha varit minst 55 timmar och antal körda kilometrar över 4900. Eftersom det var hans bil ville han sköta det mesta av körandet själv, men det blev nog lite körning för min del också de flesta dagarna. Vänstertrafik känns fullkomligt normalt numera.
 
Och så får ni ett litet smakprov på resan i bildväg också. Ordentliga bildbomber och mera information om platserna vi sett kommer naturligtvis sen när jag hinner skriva mer utförliga inlägg. Och som vanligt, glöm inte att följa mig på instagram.
 
Valley of the Winds walk in Uluru-Kata Tjuta National Park, Northern Territory, Australia / Australien
Valley of the Winds i Uluru-Kata Tjuta National Park var en trevlig vandring som inte alls var så tung som jag först befarade.
 
The creek in Redbank Gorge in West MacDonnell National Park, Northern Territory, Australia / Australien
Redbank Gorge i West MacDonnell Nationalpark - det var bara jag och resesällskapet på plats just då, försök föreställ er lugnet! Det enda vi hörde var plasket av små fiskar då och då och enstaka fåglars sång. Och ja, vattnet var isande kallt, men vi kände oss fräscha och hyfsat rena efteråt!
 
Kings Canyon in the Red Centre, Northern Territory, Australia / Australien
Ett ögonblick av panik kände jag nog där jag satt på klippkanten i Kings Canyon.
 
Camping with campfire in the Red Centre, Northern Territory, Australia / camping med lägereld i Australiens outback
Bara en lägereld fick vi till, på de andra campingplatserna var det antingen brist på brasved eller så fick man inte tända en brasa alls. Men det var nog den trevligaste kvällen och jag bidrog stort till brasan genom att komma dragandes med ett helt träd som höll oss varma länge... ;)
 
Roadtripping through the Red Centre outback, Northern Territory, Australia / roadtrip genom Australiens röda centrum
En av mina absoluta favoritbilder från resan, där ni även ser mitt huvudsakliga resesällskap. Var annanstans kan man egentligen sitta mitt på vägen och skåla med öl, utan en enda bil i sikte? ;)
 
Någon annan som varit i detta område? Vad tyckte du?
#1 - - Ladies Abroad :

Wow! Ser fram emot att se mer.

Svar: Vad kul! Kan hända du får vänta ett tag tyvärr, beroende på hur de närmaste månaderna kommer se ut (jobba eller resa runt lite till, stanna hela visumåret eller återvända hem i förtid, står i valet och kvalet just nu :))
Maria

#2 - - Dawan:

Jag ser att du har blivit mer modig med höjder! Vi tyckte bäst om norra delen jämför med östra för att det var så vild. Vi ångrade lite att vi inte åkte västra kusten istãllet för östra...men nu känns det som om vi har sparat det bästa till sist! Och JA älskar the simple life...ingen hets att vara rent och sminkad bara all natural!😂 Saknar det!

Svar: Jo verkligen! Tvekar inte inför bergsvandringar i första taget längre, men kan fortfarande ha svårt för att stå vid klippkanter - när andra posar ståendes, så kravlar jag mig ofta till kanten och posar sittandes med halvt panikkänsla, sen kravlar jag mig tillbaka till tryggheten igen :D Ja, jag hoppas verkligen på att hinna med iaf delar av västkusten, beror på lite olika faktorer hur mycket tid och pengar jag kommer ha över för det :) Och såå skönt att slippa tänka på att vara sminkad och fräsch, jag håller verkligen med!
Maria

#3 - - John Jonasson:

Härliga bilder, Maria. :) Vi har samma inställning till främmande personer här i Sverige fast ja är naiv och tror gott om alla. :D När man är ute och reser som du gör, får man gå på sin magkänsla, man kan inte vara rädd för allt, då varken kommer man någonstans, eller har det rolig. Men man ska vara uppmärksam, utan att det tar över. Du ser verkligen ut att trivas och ha det bra! Fortsätt så, och lycka till, ser fram emot nästa inlägg och dina fina bilder på Instagram. :)
Kolla Marias fina bilder på hennes Instagram: https://www.instagram.com/mariasmemoarer/

Svar: Hehe, det är ju bra att ha som utgångspunkt att folk överlag vill gott, men det behövs en bra magkänsla för att inte låta sig luras ;) Ibland kan ju magkänslan slå fel också, eller snarare är det väl så att man helt enkelt inte känner efter utan bara kör på, så blir det som det blir.
Maria

#4 - - Cathinka - På vift!:

Vilka landskap! Lite galet är det allt att ge sig iväg med en helt okänd människa men man måste våga för att vinna😏

Svar: Ja, verkligen otroliga landskap! :) Hehe, det är så sant ;) Det är också såna saker som man inte berättar om för mamma förrän i efterhand, för att bespara henne stressen.. :D
Maria

#5 - - Marianne - Glimt av verden:

Det området vil jeg veldig gjerne reise rundt i selv! Hadde nok ikke våget å reise sammen med en mann jeg ikke kjente, da... :-D

Svar: Hoppas du får chansen nån dag, det är verkligen häftigt! :) Ja det hade jag inte heller kunnat föreställa mig att göra innan jag stack iväg till Australien ;)
Maria

#6 - - Marianne - Glimt av verden:

Hm, jeg kommenterte på dette innlegget for noen dager siden, men nå ser jeg ikke kommentaren min. Kan den ha havnet i skrapkorgen, eller var det kanskje noe annet som gikk feil?

Svar: Den markerades som "misstänkt spam" av någon konstig anledning..! Men jo, den kom fram och jag har nu svarat på den :)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi