Önskeresa 3: Israel

Andra resor / other destinations / adventskalender, julkalender / Permalink / 1
Detta är lucka 12 i Marias Memoarers julkalender 2017
 
Tajmingen är inte perfekt - det tycks osa lite extra mycket i Israel och Palestina för tillfället efter något uttalande som en viss trumpen herreman tydligen gjort nyligen. Jag håller tummarna för att det inte blir ökade oroligheter i landet, främst för landets folks skull såklart. Men nu blundar vi en liten stund och tänker oss att allt är (någorlunda) frid och fröjd där borta:
 
Varför vill jag då till Israel? Tanken har väl växt fram efter att jag träffat ett antal riktigt trevliga israeliter under min Australienresa, varav jag gärna skulle hälsa på ett par av dem i Jerusalem och Tel Aviv. Dessutom har jag lockats till att vilja besöka landet genom resebloggar. Jag vill uppleva multikulturen - kristna, judar och muslimer som samsas. Även om de i praktiken inte alltid gör det - men jag tror det kan gå att uppleva både fungerande samlevnad och konfliktkänslan i landet, om man vet var man ska leta efter den. Rätta mig om jag är ute och cyklar. "Inte utan konflikter men människor från alla religioner och bakgrunder lever sida vid sida av varandra", skriver i alla fall Pernilla Bredolt om Tel Aviv.
 
Jag är inte riktigt säker på vad jag vill göra i landet, men förutom hälsa på bekanta i ovannämnda städer och förhoppningsvis få privata guidade rundturer med dem borde man väl även se Döda havet och hamnstaden Jaffa. Fler tips någon?
 
Jag vill även se de tryggare delarna av Palestina, något som Agonmom bloggat en hel del om, och vars råd jag verkligen värdesätter för att förstå situationen bättre, samt för att kunna resa tryggare. Jag har förstått att det troligen är palestinska delen av Jerusalem som isåfall gäller för min del. Det är inte utan dubbla känslor som jag kommer besöka landet, om jag nu får möjlighet att göra det. Men bättre resa dit medveten om problemställningarna som finns, än att resa som en lyckligt ovetandes turist som inte inser vad som händer bakom kulisserna.
 
 
Någon som varit i Israel/Palestina, eller också är nyfiken på att upptäcka området? Kommentera gärna vad du tycker och tänker!
#1 - - Ulf:

Du måste absolut åka till Jerusalem om politiska läget tillåter. Det var det mest imponerande besöket jag gjort. Vi har vuxit upp med alla helgdagar som hyllar Jesus och kyrkan, plötsligt är man mitt i och går runt i allting. Kan inte påstå att jag är religiös, men besöket berörde helt klart.

Svar: Jo jag är verkligen lockad. Men har inte ännu möjlighet att planera in någon resa då jag inte vet hur det blir med semester etc i år. Och så pratas det om att kriget är nära till i Israel just nu. Hoppas det inte blir så!
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi