Lilla jul - en finlandssvensk tradition

Detta är lucka 2 i Marias Memoarers julkalender 2017
 
I Svenskfinland älskar vi tydligen julen så mycket att vi inte klarar av att vänta till julafton. Därför har vi under lång tid firat lilla jul (stavas även lillajul) varje år dagen före första advent. En del, i synnerhet barnfamiljer, kan ta in en lillajulgran i storlek mindre (ungefär 1 meter hög) och så får barnen en liten present som tomtenissen kommit med. Hemma hos mig var det så att tomtenissen lämnade den utanför ytterdörren, ringde på dörrklockan och alltid hann försvinna innan vi öppnat dörren. Ett år satte jag mig på en stol vid ytterdörren och väntade på att tomtenissen skulle komma, för jag ville hinna se honom ju! Men till slut gav jag upp och gick någon annanstans, och ett ögonblick senare dök nissen förstås upp med sitt lilla paket...
 
De som inte har barn kanske firar med vänner, äter ett julbord i miniatyrformat eller plockar fram första julpyntet. Detta firande ska inte förväxlas med de finskspråkigas "pikkujoulu" (direkt översättning av lilla jul), för det innebär helt enkelt en julfest som nästan alltid involverar alkohol. Inte riktigt samma mysiga stämning som våran lillajul kanske. Men visst festar också finlandssvenska ungdomar, och en del vuxna, gärna under lilla jul.

Dagen till ära bjuder jag på lite julpynt från mammas lägenhet, jag har som vanligt fått fria händer att arrangera pyntet:

Matbordet i vardagsrummet: julig vaxduk, vacker Pentikbricka med något sorts underlägg i filtmaterial, som mamma la under brickan för att skydda duken från eventuella märken. Känns ju faktiskt rätt juligt det med! Iittala värmeljushållare och glaskupa med dekorationer från skogen och en liten tomte.
 
 
I hallen blev det rött tema, med korsstygnsduk, lykta, ljusstake och ett par halmprydnader. Vi är lite udda och har en söt halmgris istället för bock.
 
 
Den gamla spinnrocken får även i år sig en omgång med en vacker guldskimrande girlang. I bakgrunden skymtar ni mammas 80-talsgardiner.
 
På ett annat bord fick temat bli varma metaller. Tavlans motiv kommer från en gammal julkatalog från Marimekko, som jag klippt ut och ramat in.
 
 
 
Ljungen vi plockade in tidigare i höst är fortfarande fin (jag kan knappt tro att den i princip inte alls skräpat ännu) och jag tycker den är vacker även i jultider, så den får stanna kvar. Julbilden kom med senaste Dermoshop-beställningen och jag tyckte den var lite söt så den får stå framme.
 
Har du något julmys i helgen? Har julpyntet fått åka fram även hos dig?
Taggar: adventskalender, julkalender;

Kommentarer :

#1: Annie Fredriksson

Kul att läsa om den traditionen! :)
I min familj har vi firat lilljulafton någon helg innan jul med farmor och farfar eller mormor och morfar (de vi inte firat riktiga julafton med det året). :)

Svar: Kul att du tycker det! :) Er tradition låter också riktigt trevlig!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :