Världsarv och andra sätt att resesamla

Andra resor / other destinations / Unesco World Heritage Sites, Världsarv / Permalink / 4
Efter att ha läst ett inlägg om att samla på ekvatorupplevelser hos 155cm - dvs att stå på ekvatorn på alla kontinenter där ekvatorn finns - började jag fundera kring det här med att samla på resor, och på hur många sätt det egentligen kan göras.
 
Några olika saker jag just nu kan komma på som man kunde samla på är länder, huvudstäder, kontinenter, de 7 underverken, stränder, stämplar i passet, vykort eller andra souvenirer och världsarv. Jag gillar faktiskt inte riktigt att samla på länder då det ibland kan kännas ganska missvisande. Jag tycker t.ex. inte att det känns som att jag riktigt upplevt Frankrike bara för att jag spenderat ett par timmar i Colmar nära tyska gränsen, eller att jag varit i Storbritannien för att jag besökt Gibraltar. Sen tycker jag det är skillnad på att ha spenderat en weekend i ett land, och att ha vistats i samma land i flera månader, satt sig in i landets kultur och vardag och kanske besökt över 10 orter där. Därför samlar jag hellre på orter och städer. Dessutom kanske man inte varit i så fasligt många länder, pga att man valt att ibland bosätta sig en längre period på en plats istället för att åka på flera semesterresor till olika länder. Det tycker jag inte gör en till en mindre globetrotter, fast det kan se ut så på kartan när man markerar de relativt få länder man sist och slutligen varit i. Upplevelser ska gå före siffor, tycker jag. Vad tycker du, hur tänker du kring att samla på länder?
 
Vad gäller de 7 underverken har jag inte så mycket att stoltsera med hittills, har enbart avverkat Cheopspyramiden i Giza (Egypten) fram tills idag. 3 kontinenter har jag satt min fot på hittills (snart torde det bli 4), för Alanya hör väl till den asiatiska delen av Turkiet? Jag har bara sett kanske 6 huvudstäder, om man inte räknar med regionala huvudstäder i t.ex. autonoma områden.
 
Men nu tänkte jag fokusera på Unescos världsarv. Listan över alla världens världsarv hittar du här, det är väldigt många att beta av ifall man skulle vilja se dem alla kan jag lova..! Inget jag kommer att ha som mål med andra ord, men ju fler man hinner se i livet, desto trevligare! När jag kollade genom den digra listan kom jag fram till att jag nog inte sett så värst många världsarv hittills, bara en bråkdel av dem faktiskt. Men här listar jag de som jag sett i alla fall, med reservation för att jag kan ha missat någon enstaka plats när jag skummade genom listan:
 
- Salzburgs historiska centrum / gamla stan, Österrike
 
- Gamla stan i Tallinn, Estland
 
- Museumsinsel ("Museum Island"), Berlin
 
- Staden Bamberg i Tyskland
 
- Gamla stan och distriktet Stadtamhof i Regensburg, Tyskland
 
- Rigas historiska centrum / gamla stan, Lettland
 
 Salzburg, Regenburg, Riga och Bamberg
 
 
 
 
- Madeiras laurisilvaskogar
 
 Kraków, Auschwitz-Birkenau och Wieliczkas saltgruva
 
- staden San Cristóbal de La Laguna, Teneriffa
 
- Teide nationalpark, Teneriffa
 
- Drottningholms slott, Sverige
 
medeltida hansestaden Visby 
 
- Höga Kusten och skärgården i Kvarken
 
La Laguna, Teide och Höga Kusten
 
 
Samlar du på något i reseväg? Vet du hur många världsarv du sett?
#1 - - Jennifer:

Klickade in mig här på första gången på länge och wow I had some catching up to do! Australien väntar alltså, vad spännande!! Ser redan fram emot din uppdatering därifrån :) Och förlåt min raka fråga men det blir inga fler resor till Teneriffa?

Svar: Hihi, kul att du hittade mycket läsning, och roligt att du vill följa min resa! Nej, det blir nog inga fler resor till Teneriffa, eller inga inplanerade sådana, men vem vet vart framtiden för en :) Men mitt förhållande är slut och ex-pojkvännen bor heller inte kvar på Teneriffa. Har tänkt blogga om detta men inte riktigt orkat tagit tag i saken. Kanske snart :)
Maria

#2 - - FREEDOMtravel:

Jag vet inte om att jag samlar på något? Världsarv har vi sett många (det finns ganska gott om dem i Europa). Jag vet inte hur många det är men det senaste vi såg var Valletta i Malta ;)

Svar: Jo, det finns verkligen massor av världsarv i Europa! Även flera styckna i mitt hemland Finland, men har bara sett typ ett av dem, dumt nog.
Maria

#3 - - Anna, New York - My Bite of the Big Apple:

Jag instämmer helt i det du skriver, angående "samlande" på länder. Tycker det blir missvisande då man som sagt medvetet kan ha valt att stanna längre på en plats eller ständigt återvända.

Jag samlar inte på något men tog mig en titt på listan över världsarv. Tänk att det finns så många! Började pricka av på listan men gav mig efter en stund. Har nog besökt runt 30 i alla fall. :)

Tack för härlig inspiration!

Svar: Men precis! Och det var ju ganska många världsarv som du sett :)
Maria

#4 - - Mia:

Vilken rolig lista! Nu får jag lust att gå igenom den och göra en egen lista... men när jag snabbt skummade igenom den konstaterade jag att jag prickat in några av världsarven - även om det ändå bara är en bråkdel! Förutom de som finns i Sverige tror jag dock inte jag hade ett enda gemensamt med dig... :) Eller jo förresten, i Salzburg har jag varit en eftermiddag. :)

Svar: Tack, kul att du tycker det! :) Det finns ju så många världsarv så när man väl kollar genom listan känns det som att man knappt sett något här i världen, hehe :P Fast det finns ju också en massa fantastiska platser som inte ens är världsarv.
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi