bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Solskolan del 3 - Attityder kring solskydd & tips på produkter

 
 
Detta får bli sista delen i serien "Solskolan" tror jag. Har tidigare bloggat om bl.a. UV-strålning/UV-faktan och myter och sanningar vad gäller solande och solskydd, klicka på länkarna för att komma till de inläggen :)
 
Såhär använder jag alltså själv solskydd:
I Finland/Skandinavien använder jag i allmänhet solskydd på sommaren om jag ska vara "aktivt" i solen längre än en halvtimme i stark sol typ. Alltså om jag ska solbada eller annars vet att jag kommer spendera en längre tid under solens strålar. Hur stark faktor (och om jag använder solskydd) beror helt på tid på dygnet, hur länge jag tänkt vara ute i solen och hur pass brun jag är. Efter 4-5-tiden skulle jag nog inte bry mig om att smörja in mig längre i Finland.. Under de starkaste timmarna skulle jag troligen köra på faktor 15 eller 20 i början av sommaren, kanske faktor 10 eller aningens lägre mot slutet av sommaren om jag fått en tillräckligt bra grund under sommaren, förstås igen lite beroende på UV-Index.
 
Här på Teneriffa får man ju verkligen tänka om med ett index på ca.11 på dagen... Har gjort ett par misstag och underskattat hur stark solen är, men efter att jag brännt mig en gång och insett att UV-index är så pass extrem här på senvåren/sommaren så kör jag numera alltid på minst faktor 20, och även faktor 50 på de områden som lätt blir röda (främst nacke, axlar, dekolletage) om jag ska vara ute längre än bara nån enstaka timme och vet att mycket tid kommer spenderas i solen. Smörjer alltid in mig då jag går ut numera (ok, kanske inte för att gå ett snabbt ärende till närmaste supermarket på 10 minuter kanske, men ni fattar). Det man också behöver tänka på då man är i ett land nära ekvatorn är att man behöver skydda sig tidigare på morgonen och nån timme senare på eftermiddagen än vad man är van vid i Skandinavien.
 
Sen till de solskyddsprodukter jag äger just nu:
 
Haha, den med faktor 50 är egentligen för barn/bebisar, fick den av Antonios moster eftersom de inte ville släpa med sig den till Italien, men har väl egentligen ingen betydelse, är väl minst lika bra som nån annan :)
(Jag använder dock INTE faktor 15 och 6 nu, de sparar jag till hösten/vintern då UV-index är ungefär detsamma som i Skandinavien under sommaren.. Borde ju ha helt ok solskydd naturligt i min hud vid det laget dessutom, så lär inte behövas så värst hög faktor att komplettera med :))
 
Sen tycker jag också att det är väldigt viktigt att även skydda läpparna, har just nu ett läppbalsam med härlig jordgubbsdoft/smak med faktor 25. Tror många inte ens tänker på att även läpparna kan skadas av solen. Gör ni det?
 
Sen tänkte jag presentera mina favoritmärken vad gäller solskydd:
 
Hawaiian Tropic är min absoluta favorit, helt ok pris, supersnygga flaskor, skön konsistens och doftar gott av bl.a. kokos <3 Här har jag förresten recenserat en Hawaiian Tropic-produkt.
Cabana Sun är ett bra budgetalternativ som hittas överallt här på Teneriffa. Ok, på turistområdena är det nästan alltid ordentligt överpris på alla solskyddsprodukter, men ja,  hur som helst ett av de billigare alternativen. Även det jag testat av detta märke har doftat helt trevligt och flaskorna är fina.
Har även testat några produkter från Oriflame som jag storgillat (dock för några år sen så just de produkterna finns ju förstås knappast kvar i sortimentet, men ja, har helt enkelt en positiv bild av Oriflames solprodukter överlag - de jag testat har doftat väldigt gott, speciellt after-sun produkterna!) - dessutom är t.ex. Dermoshops aloe vera gel (eller ja, vilken aloe vera gel som helst funkar ju) perfekt att använda som after-sun-produkt. Rekommenderar just Dermoshop eftersom deras variant är den billigaste jag hittat i Finland hittills :)
 
 Njut av den sommarvärme ni får, men sola säkert och förståndigt är mina allmänna råd! :) 

Vad har ni för attityd kring solskydd och hur/när/med vad skyddar ni er? :)

Kommentarer :

#1: Jenn

Bra tips! Solskydd är jätteviktigt.

Jg har själv nästan slutat sola. Tycker det är tråkigt och onödigt. Om jag ändå ska vara i solen så kör jag med hög solskyddsfaktor. 20-50 är skalan, haha. Ändå tycks man alltid råka bränna sig åtminstone en gång per sommar.

Sådär till vardags om jag bara ska vara ute en liten stund här i Norden så smörjer jag in mig i kokosolja (ska ha ca solskyddsfaktor 15). Annars provar jag mig fram bland apotekets ekologiska/parfymfria grejer.

Svar: Jag är inte heller så jättemycket för att ligga och steka mig i solen. Visst kan en dag på stranden vara härligt ibland, men orkar inte ligga hur länge som helst, utan varvar gärna med lite mat, bad, promenad etc :) Sen får vi ju inte glömma hur viktigt det är att skydda sig oavsett vad man gör, om man kommer spendera tid i solljus. Lika viktigt en dag på stan eller i trädgården som under strandbesöket :) Så dessa inlägg är definitivt inte bara riktade till strandlejonen, utan alla som tänkt vara utomhus i sommar, vilket väl är i princip alla.. ;)
Maria Norrgård

skriven
#2: Caroline Blomberg

Riktigt bra tips!

Svar: Vad kul ifall de var till nytta för någon! :)
Maria Norrgård

skriven
#3: http://carloine.blogspot.com

Jag har inget tålamod att sola men jag använder mig av kokosolja (motsvarar solskyddsfaktor 15) och bodylotion som har en lite bronzing effekt :)
Bra tips du tagit fram i blogginlägget.

Svar: Låter intressant :) Oljor hade nog inte funkat här på Teneriffa dock just nu då det behövs betydligt högre solskyddsfaktor än jag antar existerar i några naturliga oljor.. Dock har jag läst på vissa sidor att det innehåller betydligt mindre solskyddsfaktor än 15, vissa säger att det inte alls innehåller solskydd - och ja, sen finns det förstås de som hävdar att det visst har faktor 15.. :S Men ja, du märker väl själv hur mycket längre du kan vara i solen med den utan att bli röd jämfört med ingenting alls (röd betyder ju att man redan brännt sig lätt i princip) :)
Maria Norrgård

skriven
#4: Ida-Marie

Åh gillar Hawaiian produkterna, superbra för att bli brun åtminstone ;)

Svar: jo, de är bäst!! :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :