bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Operationen

Ok, här kommer en detaljrik beskrivning av själva laseroperationen som jag gjorde för 5 dagar sen - som jag lovade :) Operationen gjorde inte alls ont och var inte speciellt otäck heller tycker jag. Inget att va rädd för med andra ord.

 
Jag hade tid kl.9 på morgonen hos Åbo Ögonexperter. Först fick jag sitta en stund i väntrummet och småningom fick jag en lugnande tablett och nu som då kom någon för att lägga droppar i ögonen (kommer inte ihåg vad de var till för).
 
Småningom fick jag gå till ett litet rum med dämpad belysning där de desinficerade området kring ögonen och fortsatte droppa allt möjligt i mina ögon - smärtlindrande, bedövande och koksaltlösning är de sorter jag kommer ihåg iaf, dessutom hade jag möjlighet att ställa frågor sådär före själva ingreppet. Sedan lämnade de mig i rummet i kanske 20-30 minuter där jag bara skulle vila och ha ögonen stängda. Det var nästan lite mysigt att ligga där under en filt och jag kände mig rätt trött och "svag" av den lugnande tabletten.
 
Sedan bar det av till operationssalen. Jag fick ett täcke för att hålla mig varm eftersom maskinen som sköter själva ingreppet kräver ett ganska svalt utrymme. Dessutom fick jag en stressboll som jag kunde hålla på med - vilket jag inte ens behövde, var ju lugn redan innan jag fick den där tabletten :D De droppade lite mera grejer i mina ögon och förberedde utrustningen för ingreppet.
 
Så var det dags för första ögat. De började med att tejpa mina ögonfransar uppåt så att de inte skulle vara ivägen, sen installerade de en grej som ska förhindra mig från att kunna blinka samt la på en steril mask i resten av ansiktet. Sen var det bara att hålla blicken på en röd punkt under de 30 sekunder som själva lasern ska ha behandlat ögat (det kändes dock som betydligt längre). Innan lasern började jobba öppnade de en flik i hornhinnan, eftersom det är under hornhinnan som själva synkorrigeringen ska ske. Fliken gjordes med en mycket avancerad mikrohyvel - det är alltså INTE så att någon kommer att peta med en kniv eller så i ditt öga.. :P De tryckte också någon konstig mojäng på ögat en kort stund som orsakade att jag "tappade" synen för några sekunder - tror det var i samband med att de gjorde fliken...? Som sagt var själva laserbehandlingen på ett öga över på ca.30 sekunder, varpå fliken lades tillbaka. Sedan gjordes samma procedur på andra ögat. Till slut lade de en terapeutisk lins(utan styrka förstås) i ögat som innehåller kortison(?) som ska skydda och lindra smärta m.m.(togs bort under första efterkontrollen). Fick också en återfuktande propp i tårkanalen som långsamt ska smälta under de kommande månaderna. Nu som då under hela proceduren sköljde de ögat för att det inte skulle bli för torrt.
 
När operationen var över fick jag gå till ett svagt belyst rum där jag fick vila en timme i en bekväm fåtölj med filt. Jag blev även bjuden på en god smörgås, kex och te. Hur avslappnande och mysigt som helst :)
 
Efter att timmen hade gått kontrollerade läkaren att fliken fastnat som den ska och att ögat annars ser ok ut, samt kollade min syn. Jag såg ju inte helt perfekt genast, men jag såg något otroligt bättre än före operationen - att överhuvudtaget kunna se bokstäverna på syntavlan eller vad klockan på väggen visar utan glasögon eller kontaktlinser kändes helt otroligt!! Innan jag åkte hem med taxi tejpade de på plastskyddena som ni ser i detta inlägg. Sedan skulle jag sova 2-3 timmar för att ögonen skulle få vila lite till.
 
 
Obehagligast var nog när de drog bort den sterila masken som de klistrat fast i ansiktet (kändes nästan som silvertejp) och den fräna lukten som uppstod då lasern behandlade ögonen. I övrigt var själva laserbehandlingen det kanske minst obehagliga. :)
 
Nu kan jag äntligen säga hejdå till glasögon och kontaktlinser!! :)
Taggar: nomoreglasses;

Kommentarer :

#1: erikasblogg.se

åå vad roligt att det gick bra (såklart!) och att du är nöjd med behandlingen :) Jag kan fortfarande säga att det är det bästa jag nånsin gjort och jag tänker varje dag hur skönt det är att slippa linserna :)

Kul att jag inspirerade dig :)

Stor kram!

Svar: Jag är också glad att det är gjort :) Jag kanske inte känner av den totala friheten riktigt ännu, med tanke på att mina senaste dagar mest gått ut på att droppa i ögonen och planera när jag ska ta vilka droppar och så vidare :D Men snart slipper jag antiobiotika- och kortisondropparna, så då får jag lite mindre att fundera på iaf :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :